Uttalelse fra Fellesforbundet avd 65 sitt årsmøte 20.03.2018:

Rettferdig AFP og OTP, dekket kost, reise og losji og økt kjøpekraft.

Tariffoppgjør er i gang og LO og NHO skal forhandle på svært viktige saker, og for første gang siden 2008 er det samordnet oppgjør. Blir det ikke enighet mellom partene er Fellesforbundet avd 65 klar for storstreik.

LO’s 4 hovedkrav:

Avtale festet pensjon – AFP i privat sektor

AFP i privat sektor må videreutvikles ved å tette hullene for de som faller fra og sikre nivået på ytelsene til sliterne. For å sikre oppslutningen om et organisert arbeidsliv må privat sektors AFP videreføres som avtalefestet ordning.

Enkelte arbeidstakere mister AFP ved å bytte jobb til en bedrift uten AFP. Det hindrer mobiliteten i arbeidsmarkedet, men det kan også skje ufrivillig på grunn av omorganisering og nedbemanning.  Mange har hatt jobb i en AFP-bedrift i løpet av yrkeslivet, uten å kvalifisere til AFP- uttak når de kommer i «AFP-alder». Disse hullene må tettes!

Spesielt viktig å få sikret ytelsene til sliterne. Levealdersjusteringen slår nå inn og virker sterkere enn antatt. Reformen har vært vellykket og styrket sysselsettingen for de over 60 år, men det fins fortsatt en betydelig gruppe som ikke har muligheter eller helse til å stå lenge. For å sikre sliterne er det viktig å få forlenget kompensasjonstillegg i AFP‐ordningen og et eget tillegg for slitere ved tidligavgang.

Obligatorisk tjenestepensjon - OTP

Kravet om pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra 13 år, er viktig for den enkelte arbeidstaker, men også for det seriøse arbeidslivet! Det er viktig, og riktig at alle de som har små stillinger, får anerkjent jobben de gjør om det er en stilling på f.eks. 8 % eller 19.7%. Og at alle uavhengig av stillingsprosent, antall arbeidete timer og alder får rett på obligatorisk tjenestepensjon.

Reise, kost og losji - RKL

Det er svært nødvendig å få endringer i Industrioverenskomsten som sikrer at arbeidsgivere ikke kan velte utgifter til reise, kost og losji for arbeidstakere som sendes på oppdrag, over på den enkelte arbeidstaker. Løsningen skal ivareta målsettingen ved allmenngjøring.

Fellesforbundet avd 65 ser at flere arbeidsgivere ønsker å legge reisekostnadene over på arbeidstakerne. Det opprettes «postkassefirmaer» på arbeidstedet for at ansatte ikke skal ha rett på reise, kost og losji.

Lønnskrav

Krav om økt kjøpekraft til alle. Kravene til lønn skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn samt sikre garantiordningene.

Årets tariff forhandlinger er godt i gang. Vi vil ha en rettferdig AFP og OTP, dekket kost reise og losji og økt kjøpekraft. Blir det ikke enighet, er vi klare for en storstreik med LO-familien.

Årsmøtet Fellesforbundet avd. 65, Nordmøre og Romsdal