– Det blir et nytt rekordår i år også, sier Marte Melbø som er Stikk Ut!-ansvarlig i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal.

– Nå har vi passert den magiske grensa og har mer enn 10.000 registrerte brukere, forteller hun. Til sammen har denne friskusgjengen gått nærmere 185.000 turer de siste seks månedene. Det blir over 1000 turer hver eneste dag gjennom hele Stikk ut-sesongen.

– Vi hadde en god økning i antall turer også fra 2013 til 2014, og trodde det blant annet skyldtes den fine sommeren i fjor. Men også i år ser vi en økning, til tross for dårlig sommervær. Det har vært et jevnt antall registreringer gjennom de seks månedene, sier Melbø.

– Det kan se ut som om folk stikker ut, uansett vær!

Flest i Nesset

Av Driva-kommunene er det Nesset som har vært med på Stikk Ut lengst. Det er også der det registreres flest turer i Driva-distriktet. I år ble det registrert nesten 7500 turer i år, som er en økning på rundt 500 sammenliknet med året før.

Sunndal ble med på Stikk Ut i 2013, og hadde 6400 registrerte turer i år, mer enn en dobling fra fjorårets 2700.

Surnadal ble med på Stikk Ut i fjor, og fikk da rundt 2500 registrerte turer. I år økte antallet til 4400.

Halsa er nykommer i Stikk Ut i år – og det kan synes som om folk i kommunen har ventet på å få bli med. I alle fall ble det registrert hele 4700 turer i kommunen – altså flere enn i atskillig mer folkerike Surnadal.

– Det er mye folkehelse i hver eneste av registreringene, og satsing på tiltak som Stikk Ut er rimelig og god samfunnsøkonomi. Ute i medlemskommunene legges det ned en stor innsats for å legge til rette for Stikk Ut-turene, og denne innsatsen er avgjørende for at vi får det til. Det er i det hele tatt utrolig positivt og motiverende med et så stort og positivt samarbeidsprosjekt på tvers av alle nordsmørs- og romsdalskommunene i friluftsrådet, understreker Melbø.

Ingen kan true Tore

– Målet var en tur om dagen – men så åt det litt på seg, medgir Tore Valset.

Det er Tore Valset som har desidert flest Stikk ut-turer i Driva-distriktet i 2015. Han har til sammen 308 turer til de tolv turmålene i Sunndal – men til sammen har han besøkt 36 turmål 344 ganger denne sesongen. Det er i snitt to turer, hver eneste dag, seks måneder i strekk.

– Når jeg først har fått på meg turskoene, tar jeg gjerne flere turer, smiler han.

– Målet var en tur om dagen, jeg hadde et ønske om å komme meg opp av godstolen – men så åt det litt på seg.

Tore forteller at han lenge har vært glad i å gå på tur. Men det er først de seinere åra har han begynt å registrere turene han har tatt.

– Og så strakk jeg meg nok litt ekstra i år. Det begynte med at jeg tok alle Stikk ut-turene i Sunndal, og da det var gjort, bestemte jeg meg for å ta alle i Surnadal og Nesset også. Det gir ekstra motivasjon til å komme seg ut på tur, i alle fall for min del, å ha disse Stikk ut-turene rundt om.

Tore er den i Sunndal som har gått Driva-promenaden oftest. Det er en lett tur. Halskammen har han også flest registreringer på – også den overkommelig for de fleste. Men sunndalingen topper også lista med to Trolltind-besøk, den tyngste turen i Stikk ut-menyen for Sunndal, for ikke å si i hele Driva-distriktet.

– Det er en krevende tur, den tyngste turen av de jeg har tatt i år. Men det er en veldig fin tur!, sier han.

Favoritten er likevel Grøvudalen – sjøl om han sliter litt med å velge blant mange flotte turopplevelser.

Nå som sesongen er over, har Tore slett ikke tenkt å synke ned i godstolen igjen.

– Nei, jeg vil holde meg i aktivitet. Jeg er vel litt bitt av basillen. Nå blir jeg rastløs hvis jeg ikke kommer meg ut på tur. Og det gjør godt! Etter denne sommeren føler jeg meg lettere og i bedre form. Nå er det vel bare å finne fram skia og planlegge andre turer. Og så kan en se fram mot neste runde med Stikk Ut.

Valset avviser ikke tanken på å utvide lista med nye turmål i andre Stikk ut-kommuner. Blant annet har han kikket litt på Halsa-turene.

– Jeg liker veldig godt turene som gir utsikt over fjord og fjell.

Valsets innsats er intet mindre enn imponerende. Likevel kan det nevnes at han er nummer 549 blant «trimmerne» i fylket. Det finnes dermed dem som er atskillig hardere rammet av Stikk Ut-feber. En god del har besøkt alle de 171 Stikk Ut-postene som finnes på Nordmøre og i Romsdal. Blant dem er Are Uran – han har tatt 1.125 turer i år. Det er også mange som har sine faste favoritt-turer, som de besøker ofte. Marianne Håbet har hele 1.296 turer til 13 turmål, Augulf Kristoffersen ligger hakk i hæl med nesten like mange.

Tilbake til Driva-land:

I Surnadal er det Arnt Sannes som har registrert flest turer i år, med 84 turer til de tolv postene i kommunen. Han topper også lista i Halsa kommune, med 133 turer til de ti postene. Sannes har til sammen 227 besøk til 31 poster i hele Stikk Ut-land. Med det er han nummer 686 totalt.

I Nesset er det Janne Mæhle som topper lista, med 74 besøk til de tolv postene. Hun har ytterligere én registrering utenfor kommunegrensene.

Denne saka sto først på trykk i papiravisa fredag 30. november. Her kan du lese hele fredagsavisa vår!