Etter årets beitesesong har 54 sauebønder i fylket søkt om erstatning for 1100 rovdyrtatte sau og lam. I fjor søkte 70 sauebønder erstatning for over 1700 dyr.

- Det er en tydelig nedgang, sier viltforvalter Astrid Buset ved Fylkesmannen til Driva. Hun oppsummerer beitesesongen i fylket som relativt rolig - med enkelte unntak.

Buset peker på to hovedforklaringer på nedgangen. Jerv ser ut til å ha tatt færre dyr, særlig er det en nedgang i Trollheimen. I tillegg var det i fjor meldt inn adskillige tap til gaupe i Fræna og Molde, men det er ikke meldt inn en eneste slik skade i år.

Det er også færre innmeldte tap til kongeørn.

Lokale tall

Det er kommunene Rauma og Sunndal som har størst tap til jerv også i år.

I Sunndal er det søkt om erstatning for 258 dyr tatt av jerv. Det er en nedgang på nøyaktig 100 dyr sammenlignet med 2014.

- Nedgangen vi ser i Sunndal gjelder nok områdene på Trollheimen-sida. Det kan synes som om tapene oppover i Sunndalen ligger på omtrent samme nivå som i fjor, sier Buset. Beiteområder i øvre del av Sunndal inngår i området der det er mål om å ha ynglende jerv i vårt fylke.

Det er ikke søkt om erstatning for tap av sau til andre rovdyr i Sunndal i 2015

I Surnadal er det søkt om erstatning for 64 dyr, hvorav 52 tatt av jerv og 12 av gaupe. I fjor ble det søkt om erstatning for 99 sau og lam tatt av jerv i kommunen.

I Nesset har det også vært en nedgang. Det er søkt om erstatning for totalt 164 dyr. 63 til gaupe, 79 til jerv og 22 til kongeørn.

I Halsa er det søkt om erstatning for til sammen 23 sau og lam tatt av gaupe i år.

- I Halsa er det dokumentert gaupeskade, i år som i fjor. Nytt av året er at det også er dokumentert tap til gaupe i Tingvoll, sier Buset. Det er søkt om erstatning for 11 sau og lam til gaupe i kommunen i 2015.

Det er ingen som har søkt erstatning for rovdyrtatte dyr i Rindal i år.

Buset forteller også at det ikke har vært søkt om erstatning for ett eneste tap til ulv eller bjørn i vårt fylke i år.

Nedgang i hele landet

For andre år på rad er det en klar nedgang både i antall søknader om rovvilterstatning og antall sau og lam som er meldt tapt. Fallet i år er på 18 prosent, melder Miljødirektoratet.

Foreløpige tall viser at det er en klar nedgang i antall søknader, fra omtrent 1.700 søknader i 2014 til omtrent 1.400 i 2015, en nedgang på 18 prosent, melder Miljødirektoratet.

Tallene viser at de som har søkt om erstatning samlet har tapt i underkant av 8.000 voksne og 32.500 lam i 2015. Dette er en nedgang på henholdsvis 3 og 13 prosent. Nedgangen i antallet tapte dyr gjelder for de aller fleste fylkene, men nedgangen er særlig markant i Buskerud, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.