Det er Frode Neergaard som er ansatt som kommunepsykolog i 50 prosent stilling. Et kjent navn for mange, Neergaard er opprinnelig sunndaling, oppvokst på Sande, men i dag bosatt i Ørebro i Sverige, hvor han har samboer og en datter på ett år.

- Det er godt å ha en tilhørighet i heimbygda igjen, og jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang i Sunndal, sier Neergaard.

Han har bakgrunn fra flere år i forsvaret, blant annet utenlandstjeneste i Libanon og Bosnia. Han har studert ved NTNU i Trondheim, og har arbeidserfaring fra Psykisk helsevern barn og unge BUP Molde og psykiatrisk poliklinikk i Kristiansund. Neergaard er spesialist i klinisk psykologi.

Har lett lenge

- Vi er svært glade for å ha fått på plass en kommunepsykolog, sier leder i kommunens helsetjeneste, Kari Thesen Korsnes. Hun forteller at stillingen har vært utlyst flere ganger gjennom de siste årene, uten at noen har søkt.

- Frode startet i stillingen nå i sommer, og vi er trygge på at han vil gjøre en god jobb.

Neergaard arbeider også i 50 prosent stilling for Nav, hvor han skriver utredninger og spesialisterklæringer i uføresaker. Han er også rådgiver for Kontoret for voldsoffererstatning i Vardø.

- Vi hadde i utgangspunktet håpet å få en kommunepsykolog i 100 prosent stilling, og vi får se om det kan komme en utvidelse på sikt, men det får tida vise. Vi setter også pris på å ha fått en sunndaling i stillingen, og tror det vil gi stabilitet på området, sier helsesjefen.

Barn og unge

Kommunepsykologen i Sunndal skal prioritere hovedtyngden av sine ressurser opp mot ban og unge. Det snakkes mye om at langt flere unge i dag sliter psykisk, enn hva man kunne se for bare få år siden. Begrep som "generasjon prestasjon" beskriver presset barn og unge opplever om å prestere på alle arenaer, og som kan være en utløsende faktor for psykiske plager. En ungdomsundersøkelse som ble gjennomført i Sunndal i fjor bekreftet at trenden merkes også lokalt. En høy andel unge rapporterer om psykiske plager. Fastlegene i Sunndal bekrefter også at mange sliter med sin psykiske helse.

- Det er mange som har behov for hjelp til å sortere tanker og følelser, sier Korsnes.

Hun sier at det er det forebyggende arbeidet som skal prioriteres. Barnevernet og helsestasjonen blir viktige samarbeidspartnere for kommunepsykologen i dette arbeidet. Neergaard skal også blant annet jobbe opp mot asylsøkermottaket.

Kommunen ansatte i fjor sommer Linda Fredsvik i 50 prosent stilling. Hun er sjukepleier med videreutdanning innen tverrfaglig psykisk helse blant barn og unge.

- Det er veldig verdifullt at hun og kommunepsykologen nå kan arbeide sammen i et team, sier Korsnes.

Sunndal samarbeider også med BUP i Molde, som er på stedet og har samarbeidsmøter med helsesøster, barnevern og PPT hver måned.

- Men det har vært lange ventelister og det er jo også et stykke å reise til Molde, sier Korsnes.

- Nå håper og tror vi at vi vil kunne hjelpe på et tidligere tidspunkt, så det ikke vil være et like stort behov for andrelinjetjenesten, legger hun til.

- Kommunepsykologer har mange ulike oppgaver, som varierer fra kommune til kommune, sier Neergaard.

Vil nå så mange som mulig

- Det er viktig å rekke ut til så mange som mulig. Dette gjøres best ved å bidra med rådgivning, veiledning og undervisning til fagpersoner i helse og omsorgsetaten. Jeg driver også med terapi en del av tiden. Det er også vanlig at kommunepsykologer jobber med systemarbeid og støtter kommunen, der det er behov for dette, forklarer han.

Nå ser han fram til å tilbringe mer tid i Sunndal - og til å holde kontakten med slekt og venner.

- Jeg har også ambisjoner om å gå flere toppturer når jeg er her, og ser frem til å kunne benytte den vakre naturen. Da jeg bodde her tenkte jeg ikke så mye på det, men nå ser jeg hvor vakkert det er her i Sunndal, smiler han.