Først og fremst er jeg takknemlig for innsatsen dere gjør generelt for asylsøkere som virkelig har en utfordring med å leve i sitt eget land på grunn av politiske og humanitære vanskeligheter.

Vi som er nye i dette landet, får hjelp til å bli en del av dette samfunnet nettopp gjennom det demokratiske styringssystemet og normer folk lever etter. Det er bra at det forventes at vi som er nye skal bidra på lik linje med alle deltakere i det norske samfunn.

For å komme i gang på best mulig måte med det, trenger vi å bli godt integrert. Det første skrittet er å lære språket, ellers havner vi på sidelinjen med en gang.

Det grusomme som skjedde på mottaket 19.11.15 er et eksempel på hvor galt det kan gå. Tragedien berører alle. Jeg tar initiativ for å skrive dette fra innsiden av innvandrermiljøet.

Vi har alle gått gjennom en prosess for å bli integrert. Jeg vil vise at vi som er nye i Norge vil være med på å bygge opp under det gode samfunnet og hjelpe til med å bevare friheten og tryggheten i Norge. Tragedien skaper frykt over hele landet, men særlig her i Sunndal . Jeg blir også redd, men tenker samtidig at jeg må være flink nok til å ta fatt på problemene på en fornuftige måte.

Det som har skjedd betyr ikke at alle eritreere er sånn, det finnes folk med ulike egenskaper over hele verden. En enkelt person kan ikke fortelle noe om alle eritreere.

Og vi som bor her tar sterkt avstand fra den barbariske og kriminelle handlingen som har skjedd.

Folk har ulike grunner for å handle slik de gjør, mange har det vanskelig. Jeg har tro på utdanning og kurs rettet mot konflikthåndtering er viktig i integreringsprosessen. Våre ungdommer har vokst opp i et diktatorisk regime. De har også opplevd sterke ting på vei inn i Europa, i Sahara og i Middelhavet. Dette har stor betydning i deres dagligliv. De har mye å bearbeide og de trenger hjelp. De må bli kjent med dette samfunnet og forstå hvordan vi lever. Å bli ordentlig integrert tar lang tid. Jeg tror vi må ta et sterkere tak i konfliktløsning. Alle må lære at i Norge har man ikke lov å løse problemer med tvang eller drap. Det er helt forbudt og umenneskelig.

Jeg håper at det tragiske som har skjedd tross alt kan være et vendepunkt for oss. Jeg ber dere som kjenner systemet og har erfaring med å leve i et fredelig samfunn om å være med å dele den kunnskapen dere har med å løse konfrontasjoner uten vold.

Jeg ønsker å diskutere med ungdommer om hvordan kan vi kan håndtere konfrontasjon og å løse problemer på en konstruktiv måte. Jeg har innkalte til slike møter flere ganger, men opplever dessverre å bli sabotert. Det finnes folk som er redd for å gi slipp på gamle tankemønstre og som ikke våger  ta steget helt inn i det norske samfunnet.

Jeg håper gode krefter i Sunndal vil hjelpe til med å styrke integreringen og være en venn for oss som er nye. Jeg tror et sterkere samarbeid på tvers av bakgrunn og kulturer hadde vært godt for integreringen og for ungdommene våre. Som innvandrer sitter jeg på erfaringer som det er verdifullt av ungdommene får møte, dessuten har jeg innsikt i et miljø som roper etter forståelse og voksenkontakt.

La oss jobbe sammen for gode løsninger for ungdommene våre.

Hilsen Mussie Tesfamicael