– De mange ungdomsskoleelevene fra Vistdal og Eresfjord som fulgte debatten i gårsdagens formannskapsmøte er glade for at faren er over for denne gang. De får fortsatt gå på ungdomsskolen i Eresfjord og slipper å kjøre buss til Eidsvåg slik rådmannen foreslo i sitt budsjettforslag.

Berger tilbudene

Bofellesskapet i Vistdal får bestå, det samme får barnehagen i Eresfjord og småskolen i Vistdal. Politikerne vil også holde trykket oppe på flerbrukshallen i sentrum.

_ Hallen har jeg fått klar beskjed om skal prioriteres foran andre ting. Det er lagt inn 30 mill første året og 14 mill i 2017. Det er også lagt inn 5 millioner til proskjledelse, administrasjon og uforutsatte kostnader, sa rådmannen. .

Formannskapet var skjønt enige om at de foreslåtte kuttene i Indre Nesset må legges bort. Det var i utgangspunktet et fellesforslag fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Høyre som ble vedtatt.  Arbeiderpartiets Toril Melheim Strand presenterte først et eget forslag fra partiet der det var forslag om å stoppe eller utsette alle ikke igangsatte investeringsprosjekt - inklusiv flerbrukshallen. Det endte med at samtlige parti entes om å støtte flertallsforslaget der også flerbrukshallen ligger inne. Det er nå formannskapets budsjettforslag som skal sendes ut på høring og endelig bankes i budsjettmøtet i 17. desember.

Må holde seg friske

Inndekningen går blant annet på bruk av konsesjonsfondet, øke inntektene på flyktninger og redusere finanskostnader. Politikerne regner med å kunne spare inn halvanna million kroner på vakanser.

Formannskapet «vedtok « også redusere sjukefraværet med én prosent, noe som vil gi en halv million kroner i innsparing. Kuttene på 100.000 kroner i kulturmidler ligger foreløpig fast. Det var tungt var tungt å være med på for flere.

Stopp i ansettelser

Ingen i formannskapet ønsket å legge ned tilbud i Indre Nesset. I forslaget fra de tre partiene ligger det inne at det skal innføres ansettelsesstopp i kommunen neste år. Vakante stillinger skal dekkes internt i organisasjonen. Rådmannen kan gjøre helt nødvendige ansettelser. I forslaget ligger det også at det skal foretas en gjennomgang av hele kommuneorganisasjonen i løpet av 2016 for å redusere driften og for å få økonomiplanen i balanse.

Stort engasjement

Det har vært et voldsomt engasjement i Eresfjord og Vistdal etter at rådmannens budsjettforslag ble kjent. På Facebook har det haglet med kommentarer, noe også rådmannen har fått med seg. Politikerne roste henne for å ha gjort jobben sin, Husby kvitterte med å gi uttrykk for at hun er skeptisk til inndekningen.

– Jeg er svært bekymret. Jeg hadde forventet at vi en dag ser at vi må ta tak for å redusere driftsutgiftene våre, sa rådmannen.

Eiendomsskatten blir også stående på stedet hvil. Politikerne er enige om ikke å øke fra 3,5 til 4,5 promille slik rådmannen foreslo.

Hemmelige avtaler?

Arbeiderpartiets Toril Melheim Strand var kritisk til budsjettprosessen. Fortvilelsen og frustrasjonen mange har følt på i indre Nesset, mener hun kunne vært unngått med bedre kommunikasjon mellom rådmannen og formannskapet. Melheim Strand antydet at flertallskonstellasjonen i kommunestyret har inngått en skriftlig avtale om at det ikke skal legges ned kommunale tilbud i indre - uten at verken rådmannen eller politikere fra andre parti har vært klar over det.

–  Dette burde i tilfelle vært kjent. Spesielt for rådmannen. Det er klanderverdig om det foreligger slike avtaler. Er det flere av dem må vi få vite om dem. Både vi andre og rådmannen blir holdt for narr, sa Strand,

Senterpartiets Edmund Morewood tok over som ordfører i budsjettsaken da Rolf Jonas Hurlen ble innvilget permisjon.

– Jeg kjenner ikke til slike avtaler.Vi jobber for å utarbeide en politisk plattform som vi ikke er kommet i mål med ennå. Jeg kjøper derfor ikke det du sier, sa Morewood.