UDI Midt Norge har i dag inngått avtaler om opprettelse av tilsammen 427 plasser for enslige mindreårige asylsøkere, fordelt på ti mottak i Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal. Mottakene skal være klare til å ta imot asylsøkere senest fra årsskiftet.

Innen 1.januar 2016 skal mottakene kunne ta imot minimum 347 asylsøkere mellom 15 og 18 år som er kommet til Norge uten foresatte. Avtalene gjelder faste plasser og såkalte opsjonsplasser. Opsjonsplasser er plasser driver forplikter seg til å stille til disposisjon på en måneds varsel skulle det bli nødvendig. UDI har anledning til å si opp disse plassene på en måneds varsel, og betaler kun for driften av plassene når de er i bruk. De fleste mottakene som har inngått avtale med UDI i denne omgang, vil åpne opp med maksimum antall plasser.

UDI utlyste tidligere i høst en konkurranse hvor man ba om tilbud på mottaksplasser til enslige mindreårige asylsøkere. Det kom inn til sammen 13 tilbud, som alle var kvalifisert. I ettertid var det en tilbyder som trakk seg, samt at nødvendige kommunale tillatelser ikke kom på plass i to tilfeller.

Avtalene gjelder for tre år, med opsjon på tre nye år.

Følgende steder vil det bli opprettet mottak:

Stjørdal: 40 faste plasser, 20 opsjonsplasser. Skal drives av Hegratunet.

Halsa: 35 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Herøy: 40 faste plasser, 20 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Hemne: 30 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Holtålen: 50 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Steinkjer: 30 faste plasser, 10 opsjonsplasser. Drives av Hero Norge.

Volda: 40 faste plasser, drives av Link.

Ulstein: 30 faste plasser, drives av Link.

Røros: 28 faste plasser. Drives av Røros kommune.

Sunndal: 34 faste plasser. Drives av Sunndal kommune.

I Sunndal, Volda, Steinkjer, Hemne og Ulstein eksisterer det allerede mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Denne nye avtalen betyr en utvidelse av tilbudet. De andre mottakene er nye.

Hero Norge ønsket også å drive mottak i Oppdal og Leksvik, med henholdsvis 50 og 50 plasser, men her kom ikke de kommunale tillatelsene på plass tidsnok. Når det gjelder mottak i Meldal, valgte driveren, Norsk Mottaksdrift, å trekke seg.