Borgny Heggset bor alene i leiligheten sin på Bårdshaugen i Surnadal. Mandag kveld fikk hun og flere andre, både ved omsorgsboligene og andre steder i Surnadal, besøk av utenlandske selgere som hadde diverse varer å tilby til svært stive priser.

– Det var en ung dame som snakket gebrokkent norsk som kom inn til meg, tror kanskje hun var polakk. Hun la flere ting utover i fanget mitt, så jeg trodde først at det var ting jeg skulle få, forteller Borgny.

Hver dag sitter 88-åringen i leiligheten sin og strikker og syr, så hun syntes hun kunne unne seg litt til seg sjøl også denne kvelden. Hun valgte seg derfor ut en liten plastsnømann med batteridrevet lys i. Men gratis var det imidlertid ikke, langt ifra. Summen som selgeren forlangte, sjokkerte henne.

– Tror du ikke at jeg måtte betale 500 kroner for denne lille snømannen? For hun tok ikke et nei for et nei denne dama. Jeg finner ikke ord, man kan nesten ikke tro at det er sant, sier Borgny.

Snømannen er 10-15 centimeter høg og kan nok kjøpes i butikken for en liten brøkdel av denne prisen.

Flere andre her kjøpte også varer til enorme priser, alt fra små pyntejuletrær til 600 kroner og andre ting som til tusenvis av kroner.

Prøvde å stjele

Borgny strikker og syr varer for salg, blant annet fine puter, votter, sokker, tøfler, kjoler og mye annet. (Mer om dette i Driva fredag). Selgeren fattet imidlertid stor interesse for disse vottene og sokkene som lå framme da hun var der.

– «Kaldt i Norge» sa hun. Først prøvde hun på seg to ulike par votter, før hun tok med seg et par ullsokker og begynte å gå mot døra. Men hun ville ikke betale noe for dem, så jeg gikk etter og tok dem fra henne igjen. Å prøve å stjele fra meg etter at jeg hadde betalt henne 500 kroner for snømannen synes jeg er frekt, rett og slett, forteller hun.

Borgny ergrer seg over de 500 kronene hun har tapt, men tenker at «gjort er gjort».

– Jeg sto opp tidlig for å begynne å sy puter, og nå har jeg allerede sydd tre stykker. For jeg må jo tjene inn igjen pengene, dette er den verste handelen jeg noen gang har gjort, fastslår hun.

Ringte politiet

Etter at hun flyttet inn her i juni har hun hatt to slike selgere på døra. Også første gangen ble det et dyrt besøk for pensjonisten.

– Første selgeren som var her forlangte 400 kroner for en liten ugle, men jeg fikk den for 300 til slutt da, forteller hun.

Enhetsleder i kommunens heimetjeneste/habiliteringsenhet, Margrethe Svinvik, og andre som bor i Stormyra har også hatt besøk av selgerne. Sjøl om det å ringe på dører og selge ting i utgangspunktet ikke er ulovlig, ringte hun onsdag politiet. Lignende selgere har også vært på besøk hos eldre i Rindal.

– Nå får vi prøve å være litt ekstra observante framover, kanskje låse dørene og si ifra til hverandre dersom selgerne kommer igjen. Hvis vi ser dem igjen fikk vi beskjed om å ringe til politiet igjen, så kan de ta seg en tur hit dersom de er i nærheten, forteller Svinvik.

– Vi får bare oppfordre folk om å ikke å kjøpe noe av dem, legger hun til.