28-åringen ble valgt inn i kommunestyret i Sunndal i høst og har deltatt på konstituerende møte og budsjettmøte. Der ble hun også kjent med det som foregår av hersketeknikker. I etterkant av budsjettmøtet skrev hun et leserinnlegg der hun reagerte på akkurat dette.

– Jeg hadde vel alltid visst at det var slik blant politikere, men det kom overraskende på meg at det var så åpenlyst. Jeg synes det er dårlig oppførsel og forstår ikke helt hva man ønsker å oppnå med det overfor meg for eksempel, som er eneste representant for mitt parti.

I leserbrevet skrev hun at hersketeknikker er knebling av ytringsfrihet. «Sjøl om den er diskret, kan den være like så effektiv. For hvem har lyst til å gå på talerstolen som ny eller gammel i kommunestyret med fare for å bli latterliggjort?» Hun fikk beskjed i møtet om at forslagene hun kom med kunne unnskyldes med at hun var ny, og at hun ikke hadde gjort ting på riktig måte.

– Det er mange ting som skjer i et kommunestyremøte og det er mange eksempler på hersketeknikk.

I ettertid gjorde det henne bekymret.

– Jeg tenker jo på at dette kan føre til at folk ikke sier meningene sine og at det kan skremme folk fra å engasjere seg, og vi har ikke overflod av politikere. Hersketeknikk er ikke riktig å bruke hvis man vil at lokaldemokratiet skal fungere. Det er tydelig at dette har pågått lenge og blitt en kultur, det vil si ukultur. Men jeg har fått tilbakemelding fra folk i en kommune i Nord-Norge om at det også var slik der, men at de greide å ta et oppgjør med det, så det er håp om at kulturen kan endres. Vi må kunne snakke saklig og komme med meninger, ellers blir poenget med politikken borte.

– Hvordan kom den politiske interessen? Ble du påvirket av din politisk engasjerte mor?

– Jeg har helt siden jeg var liten hatt en spesiell interesse for politikk. Da jeg var barn syntes jeg det var helt topp å se på debattprogrammer. Mor var ikke politisk engasjert da, det var først da vi flyttet ut. Det var nok noe jeg hadde i meg. Jeg har alltid hatt mange meninger og er ikke redd for å ha meninger ulik andres. I tillegg liker jeg en god diskusjon, og å finne ut om prinsipp og meninger holder hvis en tar det til det ytterste.

– Og det får du gjøre i kommunestyret?

– Jeg synes det er litt for lite diskusjoner, men jeg kommer i hvert fall til å fortsette å si mine meninger. Heldigvis har vi gode diskusjoner i Venstre. Der er det stor takhøgde. Vi har også noe som heter «lokalpolitisk nettverk» i fylket. Lysten til å delta på mye er der, men en må samtidig innse at døgnet bare har 24 timer.

Venstrepolitikeren har saker hun er ekstra opptatt av, som miljø.

– Det er vanskelig å få gehør for miljøspørsmål på lokalnivå. Mange kan synes det er vanskelig å se at de små tingene har noe å si i den store sammenhengen.

Hun er også opptatt av hvordan velferdsteknologi kan være til hjelp i helse og omsorg.

– Omsorgen krever flere hender enn vi kan tilby i framtida. En av fire må ta utdanning innen omsorg for å dekke opp om behovet. Teknologien kan hjelpe oss, for eksempel kan eldre kommunisere via skjerm, en kan ta i bruk GPS-sporing. Fancy toalett kan spyle og tørke seg sjøl osv. Det er mange ulike og enkle løsninger som kan ha effekt. Det sosiale aspektet og det å holde seg i aktivitet er viktig og kan virke forebyggende på institusjonalisering. Det er noe kommunen bør ha tilbud om.

Maja har en solid utdannelse bak seg med ett års statsvitenskap på Blindern i Oslo og fem år sivilingeniørutdannelse på NTNU i Trondheim, inkludert ett år i Sydney.

– En blir patriotisk av å bo i utlandet. En ser hva man har og hvilke ordninger man virkelig setter pris på: ting man ofte tar som en selvfølge. I Australia var det slik at man gikk rett ut i arbeid etter fødsel, mens vi får fødselspermisjon. Hvis noe skulle skje har vi også et system som tar vare på oss. Ikke bare er system og ordninger ulike. Vi har en annen kultur her i Norge. I Australia for eksempel, var folk mye mer åpne og inkluderende enn her. Sjøl om Sydney er en storby var det lett å bli kjent med folk.

Maja er fast ansatt på Hydro. Hun er ellers en aktiv dame som driver med både løping og langrenn. Hun deltar på renn og løp, som Birken, i mosjonistklassen.

– Jeg er veldig glad i å trene. Det er viktig for å kople av.

Hun kommer fra en aktiv familie. Hennes bror Tarjei, som nå bor i Mosjøen, driver med aktiv idrett og hennes søster er en ivrig fjellklatrer og turgåer. Også foreldrene er aktive.

– Det er koselig at vi har dette til felles. Da har vi alltid noe å gjøre sammen.