Uten bonden stopper Norge, er et slagord lansert av bondeorganisasjonene. Landbruket er vår viktigste primærnæring. Derfor er helse, miljø og sikkerhet viktig for bonden. Det samme er økonomisk sikkerhet. For å kunne drive rasjonelt er det å ha tilgang på regnskapstjenester viktig, for å være sikra mot uforutsett driftsstans er forsikring viktig og for å kunne investere i framtidsretta bruk og utstyr er banken viktig. Regnskap, bank og forsikring går derfor sammen om å opplyse landbruket på Indre Nordmøre hvordan de best skal sikre trygg, rasjonell og lønnsom drift.

– Å forebygge brann er viktig for oss. Antallet gardsbranner er redusert, men tallet er fremdeles for høgt, sier daglig leder Stig Sæter i Gjensidige forsikring i Surnadal.

Bøndene vil derfor få strengere krav til sikring av driftsbygninger. Landbruket får nye krav til sikkerhetsutstyr og alle driftsbygninger skal termograferes. Det vil si gjennomlyses med varmesøkende kamera for å se etter svakheter i det elektriske anlegget. For svikt i det elektriske anlegget er den største brannårsaka i landbruket.

– Det er mye grums i fjøs. En liten gnist i et fjøs med ammoniakkgass og sterkt belasta ledningsnett er alt som skal til, sier Sæter.

Forebygging er derfor uhyre viktig. Ingen ønsker en brann. Heller ikke dårlig helse. Bondeyrket kan være belastende både fysisk og psykisk. Derfor mener forsikringsselskapene det er viktig å være forsikret mot uførhet samt å kjøpe ei behandlingsforsikring. Sistnevnte trekker automatisk kølapp og garanterer behandling for sjukdom innen 14. dager.

– Hurtig behandling kan hindre langvarig driftsstans, sier Sæter.

Økonomisk oversikt

Overføringer til landbruket er alltid et hett tema. Bondens inntekt kommer via oppgjør for kjøtt og melk, tilskuddsordninger av ulike slag og produksjonsstøtte. Lønna til bonden er ikke en normert månedslønn, men varierer etter tider for leveranser og tilskuddsutbetalinger. Lønna til kjøttprodusenter svinger mer enn for melkebønder. Derfor er det viktig å ha god kontroll på pengestrømmen inn og ut av kassa. Der mener regnskapskontorene de kan gi god hjelp, om de har hand om regnskap og fakturering.

– Skjer det avvik kan det gå riktig galt om det ikke oppdages og rettes i tide, mener daglig leder Jarle Hamnes i Surnadal Regnskap.

Personlig rådgvining

Landbruket er i stadig utvikling. For å kunne drive rasjonelt, effektivt og mest mulig økonomisk går utviklinga mot færre og større bruk. Tilskuddsordningene til nyinvestering rettes i dag inn mot løsdriftsfjøs. Å bygge fjøs er ingen billig affære, men på Indre Nordmøre bygges det stadig nye store moderne løsdriftsfjøs. Tilskudd fra staten er ikke nok. Bøndene må få lån i banken. Surnadal Sparebank satser på landbruksrådgivning og bidrar til mange nye driftsbygninger i distriktet.

– Banktjenester blir i økende grad utført på nett, men ved større investeringer og driftsovertakelser søkes den personlige rådgivningen, og da er vi der, sier Liv Dalsegg i Surnadal Sparebank, og legger til at bønder er flinke til å spare og ofte trenger veiledning også der.

Regnskap, bank og forsikring informerer mer om disse temane på førstkommende Kløverstukveld.