Det var på Tjelle en jeger fikk ei stor hanngaupe i jaktposten. Det er kvotefri jakt på gaupe i Vest-Norge i tidsrommet 1. februar til 31. mars.

Sauebonde Reidar Gussiås på Barstein sier han er svært tilfreds med at det nå er ei gaupe mindre i området.

- Rovdyra er i ferd med ta overhånd. Det har vært umulig å samarbeide med rovviltforvaltningen. Det er altfor mange husdyr som blir tatt av gaupe. Sjøl har jeg mistet mange lam uten å ha fått erstatning. Fylkesmannen avviser at det er gaupe som er årsaken. Slikt blir jeg veldig provosert av. Det er også funnet kadaver av hjort som gaupa har tatt.

- Kan det være flere gauper i området?

- Det er mye som tyder på det, sier Gussiås.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 65 årlige familiegrupper av gaupe i Norge, og disse er fordelt på sju av åtte forvaltningsregioner. I 2015 er det registrert en bestand på 60,5 familiegrupper på landsbasis, som tilsvarer litt over 350 dyr. Dette er en økning på syv grupper siden i fjor. Den halve familien er et resultat av at vi deler fem familiegrupper med Sverige.

Sjøl om bestanden av gaupe i Norge ikke har nådd det fastsatte bestandsmålet på 65 familiegrupper, er det åpnet for kvotejakt.

– Dette er gjort ut i fra en vurdering om at bestanden er i vekst, og at det er sannsynlig at den fortsatt vil øke etter at kvotene er tatt ut. Det er også lagt særlig vekt på skaden gaupe gjør på sau og tamrein, og kvotene for jakt på gaupe er motivert ut ifra å redusere skadeomfanget, sier fagdirektør Morten Kjørstad i Miljødirektoratet til rovviltportalen.no.