Det er tk.no som skriver at det ble funnet spor etter fire gauper i Tingvoll denne helga.

Ifølge avisa var viltforvalter i Tingvoll, Lars Koksvik, først ute og sjekket sporene søndag, etter at de første sporene dukket opp i området mellom Kvisvik og Årsund. Mandag var han ute igjen, denne gangen sammen med rovviltkontakt for Sunndal, Tingvoll og Nesset, Eistein Grødal i Statens naturoppsyn (SNO).

– Det hersker liten tvil om at sporene er etter gaupe og at vi her har å gjøre med til sammen fire individer. Vi er ikke sikre, men antar at det dreier seg om en hunngaupe med to eller tre unger, sier Koksvik til avisa.

Han legger imidlertid til at det ikke utelukkes at det kan være snakk om ei mor med to unger, og at det siste dyret kan være ei hanngaupe.

Første gaupefamilie

Det har blitt gjort flere synsobservasjoner av gaupe i Tingvoll de siste åra, og enkeltdyr er også avbildet av viltkamera. Likeså er det innmeldt mange observasjoner av gaupespor, men dette skal være første gang at det er observert spor etter flere dyr i følge.

Koksvik oppfordrer folk til å melde ifra om nye sporfunn og observasjoner - eller om eventuelle bilder tatt med viltkamera.

Til tross for at perioden med registreringer av familiegrupper er avsluttet for denne sesongen (oktober-februar), er det likevel særlig viktig å melde ifra om spor der det er mistanke om at det er flere dyr i følge. Slik kan SNO kontrollere og registrere disse.

Går i samme spor

Det nasjonale bestandsmålet for gaupe er 65 årlige ungekull, og antall ungekull beregnes ut ifra tellinger av familiegrupper - det vil si mor med unger - i perioden fra oktober - og ut februar.

Tellingene baseres på innmelding av observasjoner av hunndyr med unger hvor SNO dokumenterer observasjonene gjennom feltkontroller. Rovdata kvalitetsikrer og sammenstiller data og rapporterer resultatene til Miljødirektoratet i mai hvert år.

Når mor og unger går sammen går de ofte i sporene til hverandre. Dermed kan det se ut som om bare ett dyr har gått der, sjøl om det kan være en hel familie. Men før eller siden vil dyrene splitte seg, så for å avgjøre om det dreier seg om en familiegruppe eller ikke må sporet følges over lengre avstand.