I Sunndal pleier det å være god oppslutning rundt den internasjonale arbeiderdagen. Så også i år. I toget var folk samlet bak faner som "Nei til privatisering", "Norsk kraft - norske arbeidsplasser", "Power to the People" og "I solidaritet med Ello-ansatte", i tillegg til hovedparolen "Arbeid til alle - er jobb nummer 1".

Det meste av markeringen foregikk i og ved Sunndal kulturhus. Tidligere på dagen var det også blomsternedleggelse og appell på Hol krigskirkegård, ved Lusie Gjersvoll, Sunndal Ap.

Appell

Det var Jonas B. Koksvik, SV-politiker med fast plass i kommunestyret, som holdt appellen ved Oksvik-statuen. Han sa i sin tale at varsellampene lyser. Ikke bare på grunn av økende arbeidsledighet, men på grunn av en regjering som angriper arbeidsmiljøloven, som privatiserer og sentraliserer.

- En ny gruppe underbetalte arbeidere er i ferd med å vokse fram, og arbeidsmarkedet deles mellom de som har fast jobb og de som har midlertidig ansettelse, sa han.

- Brutaliseringa av arbeidslivet må stoppes, slik at det norske arbeidslivet kan være trygt for alle.

Koksvik tok opp SVs påtrykk for å få innført Skiensmodellen, et sett med regler som skal hindre sosial dumping. Etter forslag fra Sunndal SV ble modellen innført i Sunndal, noe Koksvik i talen sa han er stolt over.

- 1. mai er dagen for å feire våre egne seire, men også for å løfte blikket og kjempe videre for eit arbeidsliv med gode arbeidsforhold, sterke kollektive avtaler og små lønnsforskjeller, sa Koksvik, og understreket at det er en dag for solidaritet med arbeidere i alle land.

- Gjennom å kjempe for eit anstendig arbeidsliv i Norge, går vi foran med eit godt eksempel for andre som lever og arbeider under mye verre forhold enn oss. Gjennom vår kamp kan vi inspirere andre til å kjempe. Ved å stå solidarisk i kampen med arbeidsfolk i andre land kan vi løfte vår felles hverdag sammen.

"Arbeid til alle"

Arrangementet i Støgu ble innledet med ett minutts stillhet for de som omkom i helikopterulykken ved Turøy vest for Bergen fredag.

Leder i LO indre Nordmøre, Arve Baade, ønsket de frammøtte velkommen, og konstaterte at det var full sal. Han innledet med å minne om streiken i hotell- og restaurantbransjen. De ansatte streiker for blant annet retten til lokale forhandlinger.

- Vi må minne hverandre på at vi ikke er i mål, og at det vi har oppnådd ikke er hogd i stein. Det virker som det blir mer å kjempe for for hver dag som går, sa Baade, og la til:

- Vi står sterkere når vi står sammen.

Det var Ap-veteran og fagforeningskjempe Mellvin Steinsvoll som holdt talen for dagen i Sunndal.

72-åringen hadde funnet fram det røde slipset, og var krystallklar og engasjert da han understreket at markeringen av arbeiderdagen slett ikke er avleggs, slik enkelte har hevdet.

- Nei, nei og nei! Den har ikke gått ut på dato.

Han viste blant annet til at hovedparolen for dagen, "Arbeid til alle", er mer aktuell enn noen gang. Ledigheten i Norge øker. Sittende regjering er lite opptatt av å iverksette tiltak som monner, sa Steinsvoll. Han viste til at vi i Norge gjennom mange år har hatt tilnærmet full sysselsetting - i motsetning til mange andre land i Europa - men at ledigheten øker, og nå nærmer seg 150.000 her i landet.

- I Møre og Romsdal er vi også etter hvert blitt sterkt berørt av den vanskelige situasjonen på arbeidsmarkedet. Hver dag blir folk permittert eller sagt opp.

Men Steinsvoll har ikke tro på at den sittende regjeringen har den riktige verktøykassen for å motvirke utviklingen.

- Jeg er livredd for at vi ikke får noen hjelp fra den regjeringen vi har i dag.

Steinsvoll kom også inn på streiken, og understreket at det er en samlet arbeiderbevegelse som støtter kampen for en rettferdig lønn. Videre kom han inn på andre forhold i Høyre-styrte Norge; som skattelette til de rikeste. Konkurranseutsetting og privatisering. Nedsalg av statlige bedrifter. Sentralisering. Endring av energiloven. Og han understreket at stortingsvalget i 2017 blir viktig.

- Nå er det alvor. Og skal vi klare å holde i hevd de verdier vi er så glade i og som betyr så mye for vanlig folk i dette landet, trenger vi mange kampdager i  året. Det er dessverre ikke nok med bare 1. mai.

Streik

Nestleder i Fellesforbundet avdeling 65, Sigmund Johansen, hadde iført seg signalgul streikevakt-vest til markeringen av arbeiderdagen på Sunndalsøra. I Støgu holdt han appell, og forklarte hva som ligger til grunn for streiken i hotell- og restaurantbransjen. Nesten 400 ansatte ved 44 hoteller, restauranter og kantiner i fylket er i streik, og bedrifter i blant annet Sunndal er berørt. De ansatte krever ei lønn det er mulig å leve av, og retten til lokale forhandlinger.

- Støtt de streikende, ikke benytt steder som er tatt ut i streik, var oppfordringen fra Johansen. Han sier til Driva at han frykter streiken kan bli langvarig.

- De streikende møter mye støtte og forståelse hos folk, sjøl om det også er noen som opplever å få en og annen slengkommentar, sier Johansen.

Baade ba folk slå av en prat og gi en klapp på skuldra til de som nå streiker.

- Det kan de trenge.