Det var en rakrygget og klartalende 15-åring som mintes oldefaren Rasmus Edias Solheim. Oldefaren hadde jobbet i gruva i flere år da han i 1953 ble klemt til døde mellom en trommel og transportbåndet som han skulle fjerne is og snø fra. Markus Edias fortalte om hendelsen og las talen som daværende gruvedirektør Ola Øverli framførte ved oldefarens båre. Et sterkt innslag i en 1. mai-markering som ellers var preget av arbeiderbevegelsens sterke ønske om å få skiftet ut Høyre/Frp-regjeringa ved valget til neste høst.

Ledighet og reform

Det var fylkesleder i Arbeiderpartiet, Per Vidar Kjølmoen fra Rauma som var invitert til å holde dagens tale. Før han slapp til hadde både gruppeleder Toril Melheim Strand og lokallagsleder Tor Steinar Lien ordet.

Det var begge innom både den stigende arbeidsledigheten og kommunereformen.

Melheim Strand var klar på at reformen er en sentraliseringsreform som vil føre til færre arbeidsplasser ute i distriktene.

– Kommunalminister Sanner, og Høyre både sentralt og lokalt ønsker seg størst mulig kommuner. Jeg er glad for at vi fikk et så klart flertall som vi gjorde i Nesset. Avstemningsresultatet viser at nesten 60 prosent mener vi ikke bør bli en del av en stor bykommune. Skjer det vil det føre til tap av mange offentlige arbeidsplasser i Nesset, sa Melheim Strand.

- Høyre tenker stort

Lokallagsleder Tor Steinar Lien sammenliknet kommunereformen med at en gir fra seg en gave der innholdet blir ettersendt bit for bit.

– Folk var ikke klar over hva reformen innebar. Høyre ønsker seg store sentra og fører en sentraliseringspolitikk. Verdiskapingen skjer i distrikta. Kraft, industri og landbruk er eksempler på dette. Det kan virke som om Norge er et for lite land for høgrepolitikk. Midt opp i alt dette kommer regionreformen. Den vet vi heller ikke innholdet i, sa Lien – som også var opptatt av forsvarspolitikk og faren for nedleggelse av Setnesmoen.

- Må ha ny politikk

Fylkesleder Per Vidar Kjølmoen brukte deler av taletida til å fokusere på den økende arbeidsledigheten.

– Etter to og et halvt år med dagens regjering ser vi økende bruk av oljepenger, men på gal måte. 2016 blir det første året staten tar ut mer av oljefondet enn det settes inn. Vi kan ikke fortsette i fire år med en politikk som dette. Arbeiderpartiet ønsker en politikk med rettferdig fordeling og har arbeid for alle som jobb nummer en.

Kjølmoen var også innom kommunereformen.

– Dette er noe dere i Nesset først og fremst må avgjøre sjøl, men dersom deler av kommunen ønsker å gå til Rauma er dere hjertelig velkommen.