Rød har levert følgende interpellasjon til onsdagens kommunestyremøte i Sunndal:

Interpellasjon til kommunestyremøtet 4. mai 2016

Mål om plassering på «kommunebarometeret»

1 Sunndal kommunestyre setter som mål at vi snarest skal bli blant de 25% beste kommunene landet og fylket på kommunebarometeret. Vi skal ikke bli i den dårligste halvdelen i noen «øvelse».

2 Sunndal kommunestyre ber om at administrasjonen i forbindelse med årsplan- og budsjettarbeidet for 2017 nøye går gjennom kommunebarometeret og finner forbedringsområder som tas inn i planene.

Tidsskriftet Kommunal Rapport sammenligner i «Kommunebarometeret» hvert år de norske kommunene. Barometeret for 2016 kom nå i vår. Kommunal Rapport skriver slik om barometeret:

«Kommunebarometeret er en sammenlikning av landets kommuner, basert på til sammen 124 nøkkeltall innen 12 ulike sektorer. Hensikten er å gi beslutningstakere – særlig lokalpolitikere – en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver.

Tallene er i hovedsak hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostra-database, foreløpige tall for 2015. I tillegg har vi hentet offentlig statistikk fra en del andre kilder, både andre tall fra SSB, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking»

Jeg er selvsagt interessert i hvordan Sunndal kommune gjør det. Det er ikke bare hyggelig lesning.

Vi har siden i fjor rykket 16 plasser ned og havner på 161. plass i sammenstillingen for hele landet. Møre og Romsdal har 36 kommuner og vi kommer på 11. plass i snitt. Vi er på 1. plass når det gjelder kultur. I eldreomsorg kommer vi på 22. plass og i grunnskole på havner vi på 19. plass. Eldreomsorg og grunnskole er det viktigste vi driver med. I kostnadsnivå kommer vi på 34. plass.

I debatten om kommunesammenslåing har det kommet fram at vi har mye større frie inntekter enn de fleste andre kommuner. Nylig ble fjorårets regnskap med et stort overskudd lagt fram.

Jeg synes Sunndal kommune med så mye pæng burde vært blant de beste i alle «kommunebarometerøvelser».