– Det er viktig at linjene blir opprettholdt og at tilbudet ved den videregående skolen i Sunndal består, spesielt med tanke på integrering av flyktninger, sier fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde (V) til Driva.

Tirsdag var hun i Sunndal for å få en orientering om situasjonen ved den videregående skolen.

Teller ikke med

Utdanningsutvalget i fylkeskommunen har vedtatt at tre eksisterende klasser ved skolen, VG1 bygg- og anleggsteknikk, VG2 byggteknikk og VG2 helsearbeiderfag, ikke startes opp høsten 2016. Bakgrunnen for vedtaket er at bare søkere med ungdomsrett teller som søkergrunnlag ved opprettholdelse av tilbud. Det er tolv søkere med ungdomsrett til de tre linjene neste skoleår. Men i tillegg er det ti søkere med voksenrett fra Sunndal voksenopplæring til de tre linjene. Disse søkerne telles ikke med i søkergrunnlaget.

Kutt i tilbudet vurderes å få store konsekvenser for kvalifisering og integrering av flyktninger i Sunndal, og lokale politikere har lovet kamp for å få omgjort vedtaket i utdanningsutvalget. Kommunen har bedt fylkeskommunen revurdere kuttene i undervisningstilbudet, og ber om at søkere med voksenrett telles med i grunnlaget. Saka behandles også av kommunestyret onsdag.

Brekkstang

– I dag har jeg fått en god orientering om hva disse linjene betyr for integreringen i Sunndal, sier Gjerde til Driva etter besøket på den videregående skolen. Gjerde var også på bedriftsbesøk hos Storvik AS, hvor hun fikk klar beskjed om at det er viktig for dem og det lokale næringslivet for øvrig at tilbudet ved skolen består. Det tar Gjerde også med seg videre. Nå vil hun både følge opp mot utdanningsavdelinga i fylkeskommunen og mot utdanningsutvalget, som har møte i Kristiansund allerede 12. mai. Hun viser til et tidligere vedtak fattet i utvalget, hvor det ble tatt inn som et mål i kompetanseplanen for Møre og Romsdal at flyktninger som ikke kommer inn under ungdomsretten skal sikres plass i videregående utdanning.

– Vedtaket legger også grunnlag for at vi skal sikre plasser til unge innvandrere som faller utenfor ungdomsretten, sier hun, og avslutter:

– Dette skal vi prøve å få på plass.