G.K. Røe AS i Halsa har over tid blitt en ledende bedrift innen automatisering i landbruket, samt brannsikring i landbruk og industri. Etter at Gunnar Kåre Røe etablerte bedriften i 1987 har det bare gått oppover. Fra en omsetning på mellom en – og halvanna million kroner de første åra, omsatte bedriften i fjor for 20 millioner.

Røe drev alene i 12–13 år før han begynte å leie inn arbeidskraft. Seinere ansatte han folk i faste stillinger og har i dag totalt 16 ansatte, medregnet to ansatte i datterselskapet som ble opprettet på Jæren i 2015; G.K. Røe Jæren AS.

Det startet med melkemaskiner og rekvisita, men etter hvert har produktspekter og tjenester blitt utvidet til salg/montering/service av brannvarsling, melkemaskiner/roboter og ellers alt av innendørsmekanisering (I-mek) i landbruket. Blant annet har firmaet i dag salg og service av SAC melkerobotrobot og melkemaskiner, I-mek fra Jyden, JOZ, Urban, Westermann, med flere, gjødselhåndtering fra LJM, fôringssystem fra Pellon og Eder feedstar, med mer.

Bedriften har kontor, konferanserom, lager, med mer ved Megarden næringspark, der de er den desidert største leietakeren.

Nøkkelferdige fjøs

I 2010 kjøpte og overtok G.K. Røe en brannvarslingsforhandler i Gjemnes og i 2013 kjøpte bedriften Innkjøpslaget på Kyrksæterøra.

– Dette tilførte oss både verdifull arbeidskraft og nye kunder. Slik har vi bygget litt stein for stein for å komme oss videre, forteller Røe.

De siste tre åra har bedriften også samarbeidet med blant andre Svend Aage Christiansen AS om Fjøs Total AS, som leverer komplette og nøkkelferdige fjøs.

– Jeg så ganske fort at hvis jeg skulle være med videre i dette gamet måtte vi kunne levere alt, så derfor begynte jeg tidlig å se etter samarbeidspartnere, forteller han.

Det største enkeltprosjektet Fjøs Total har hatt hittil er det mye omtalte gigantfjøset til Jan Erik Aasbø Glåmen i Halsa, som sto ferdig i fjor høst. Her arrangerte G.K. Røe Åpent fjøs i mars, med rekordoppmøte av skuelystne fra hele landet.

– Interessen for slike dager er jevnt over god, og det har også en stor markedsføringsverdi for oss, fastslår Røe.

Av de første i landet

Røe mener at den kanskje viktigste årsaka til at bedriften kom seg videre og utviklet seg, var at de «kastet seg på» dette med roboter helt fra starten.

– Jeg var med og monterte den andre melkeroboten i Norge tidlig på 2000-tallet, og var blant de aller første i landet som ble kurset og utdannet på robot. Det at vi tidlig satset på dette tror jeg var nøkkelen til å være med videre, forteller han.

Hovedsatsingsområdene er nå automatisering og robotteknikk i landbruket, samt brannsikring og overvåking i landbruk og industri.

– I dag har vi tre føtter å stå på; brannvarsling/brannsikkerhet, automatisk fôringsutstyr og I-mek, samt melkemaskiner/roboter. Alt dette er viktig for oss og noe vi satser på. Litt krevende teknisk er det, men det gir oss stabilitet, sier Røe.

De tre hovedsatsingsområdene har egne avdelingsledere, mens daglig leder i bedriften er Bjørn Gunnar Søpstad. Gunnar Kåre eier bedriften og driver sjøl med blant annet salg og prosjektering.

– Flere av de ansatte er også med på eiersida nå, forteller han.

Importerer SAC

Når det gjelder brannsikkerhet server G.K. Røe i dag 600 anlegg i hele Midt-Norge.

– Man er nødt til å spesialisere seg på enkelte områder, og det er viktig for oss å være helt i front på teknisk utvikling på alle våre hovedfelt, fastslår Røe.

G.K. Røe er nå en av to importerer av SAC-roboter her i landet. Importen for melkeanlegg fra SAC i Norge ble først fordelt på tre landsdelsimportører med hvert sitt område. Nå er det to importører; G.K. Røe, og Enger Agri Service i Trøgstad.

Ved opprettelsen av datterselskapet på Jæren tok G.K. Røe over ett av områdene, og har nå salg, service og deleansvar i to tredeler av landet. Enger Agri Service har Østfold, Akershus, Vestfold, Buskerud, Oppland og Hedmark, samt Troms og Finnmark, mens G.K. Røe har ansvaret for resten av landet.

Arbeidsfolket viktigst

Foruten melkemaskiner og roboter fra SAC, leverer og server bedriften også mye annet automatisert fjøsutstyr, som fôrskubbere, skraperoboter, kalvefôringsautomater, lyssetting, ventilasjon, med mer. I det hele tatt mye automatikk som også krever service og vedlikehold.

Bedriften opererer på store geografiske områder, noe som krever mye av de ansatte.

– Nøkkelen til å kunne operere på store områder er at vi har 24-timersvakter og noen som kan rykke ut til enhver tid. Målet er naturligvis at kundene skal være fornøyd.

Røe understreker at den absolutt viktigste ressursen i bedriften er nettopp arbeidsfolket.

– Her er det så mange dyktige folk som er dedikert til arbeidet sitt at det er nesten ikke til å tro! De ansatte er både den viktigste ressursen vi har og den viktigste forutsetningen for å lykkes, sier han.

- Må ha evne til å fornye oss

I tillegg til montering, service og vedlikehold av brannvarsling og overvåking, håndslokkere, melkeanlegg, melkerobot, foringsanlegg, innredning, gjødseltrekk og ventilasjon i fjøs –, kan bedriften ellers bistå med det meste innen industri og landbruk. Røe har også planer for videre utvikling av bedriften, som for øvrig ble kåret til Gasellebedrift i 2013.

– Målet er at vi skal være en sentral aktør i Midt-Norge i det vi driver med, og en målsetting er også å få skikkelig fotfeste i andre distrikt til å utvikle oss videre der. Jeg føler vi er på god veg, sier han.

Per i dag har bedriften nok oppdrag, men med stadig større og færre bruk i Norge og større ansvarsområder blir det også stadig lenger å reise.

– Vi har nok å gjøre, men samtidig må vi også ha evne til å fornye oss, og evnen til å forandre planer undervegs, vi må være med der det skjer, sier han.

Røe synes ellers at bedriften er sentralt plassert mellom byene og at Halsa er en god kommune å drive næring i.

– I Halsa er vi blant annet så heldige å ha et næringsfond og en aktiv næringsforening, og så er det absolutt en fordel å ligge så tett inntil E39, slår bedriftseieren fast.