Ordførerne i Orkidè-kommunene er invitert til Frøya og møte med Orkdalsregionen. Sjølsagt er det å komme sammen i en ny region viktkigste tema på dagsorden i todagersmøtet, men E-39 og Fv65 står også på dagsorden.

Et tema er «Helt eller delt? Møre og Romsdal og regionreform.» Hva gjør vi administrativt og politisk i forhold til reformen? Hvilke alternativ er relevante for hele, og deler av Møre og Romsdal? Hva er viktige spørsmål når vi skal ta stilling i regionreformen?  Fylkesplansjef i Møre og Romsdal Ole Helge Haugen prøver å gi svarene.

Hans kollega i Trøndelag Karen Espelund ser på «Utfordringer og muligheter i et nytt Trøndelag», mens bygdeforsker Svein Frisvoll prøver å belyse spørsmålet «Regional Røre eller enhetlig region?».

På Nordmøre er ordførerkollegiet i Orkidè delt i synet på hvilken region kommunene på nordmøre bør tilhøre etter regionreformen. Noen mener de fortsatt hører heime i Møre og Romsdal, mens andre med Orkidè-leder Ola Rognskog i spissen, mener Trøndelag er den naturlige regionen. Fylkesordføreren i Trøndelag er også åpen for å ta i mot Nordmørskommunene, men har sagt nei til Moldes ønske om å bli med til Trøndelag. Fylkesordføreren mener Romsdal ikke naturlig hører heime i Trøndelag.

Dette er nok sikkert noe av bakteppet for diskusjonene som kommer opp på Frøya. Men det blir tid til mer en regiondebatt. Delegasjonene skal være med på åpningen av Blått kompetansesenter sammen med fiskeriministeren og er invitert til å delta på åpningen av Dolmsundbrua.