Det var annonsert at de hadde sin siste arbeidsdag ved Bunnprisbutikken denne fredagen, og i den anledning var kundene inviterte til kaffe og kake. Og folksomt ble det, for det er mange som har et nært forhold både til butikken og familien Kvande. Butikken beskrives som selve limet i bygda.

Peder, John og Torill Kvande har drevet butikk her all sin dag, et foretak som John og Peders bestefar i sin tid startet da han vendte heim fra Amerika. Selskapet Peder Kvande AS ble opprettet i 1930, da han flyttet virksomheten fra Stangvik til Halsanaustan, der både butikklokale og eget bosted ble bygget her ved dampskipskaia. Siden har bedriften fulgt familien gjennom flere generasjoner.

Brødrene John og Peder, som vokste opp med butikken, tok over firmaet i 1986. Butikkdriften ble flyttet fra «gammelbua» og inn i nytt bygg. Siden har de drevet butikken her, men nå er det altså slutt. Butikken som til daglig gjerne kalles bare for «Kvandebua», er ikke lenger i familiens hender.

– Så klart det er litt vemodig og rart, men samtidig er det litt godt også, forteller de tre, som setter stor pris på at så mange la turen innom butikken denne fredagen.

Ny driver på plass

Det er halvanna år siden de tok avgjørelsen om å overlate videre drift til andre, så dette har de forberedt seg på lenge. Da ingen av etterkommerne ville ta over, var alternativet å selge til andre.

– Etterkommerne våre har utdannet seg i andre retninger, og etter tre generasjoner med butikkdrift i familien er det vel kanskje greit at det er slutt også nå, mener Peder. – Vi har i alle fall hatt det bra her, dette har vært en god arbeidsplass, fastslår han.

Fra og med denne uka er en ny driver på plass ved butikken. Dette er Shahid Chaudry fra Oslo, som har god erfaring med butikkdrift fra tidligere.

– Overtakelsen har vært i orden en stund, så vi har hatt god kontakt med den nye driveren denne tida, forteller John. De har gitt ham god innføring i alt som har med butikken å gjøre, og John og Torill skal også hjelpe til litt i forbindelse med ferieavvikling.

– Det er veldig rart at det er slutt nå, men også litt godt, sier Torill, som har vært her gjennom hele yrkeskarrieren sin. – Jeg startet i butikken som 16-åring, og nå er jeg 61, så jeg har vel vært her i 44–45 år, forteller hun.

God utvikling

Butikken har i årenes løp blitt påbygd, utvidet og oppgradert til det den er i dag, og før den ble tilknytt Bunnpris-kjeden har det tidligere vært både K-kjøpmann, FM, FM3003, Fakta, SparMat, ICA SparMat og ICA.

– Det var nesten avgjørende for videre drift at vi kom inn i Bunnpriskjeden, det gjorde at vi fikk et skikkelig puff framover, forteller Peder.

Fra å være en assortert landhandel der man fikk kjøpt det aller meste «i gamle dager», er butikken i dag en dagligvarebutikk med en årlig omsetning på rundt 20 millioner kroner. Butikken er ellers tippekommisjonær og har også blomsterutsalg og posttjenester.

Denne fungerer som nærbutikk for rundt 200 husstander, samt at mange fra bygdene rundt, samt hyttefolk og reisende også utgjør en del av kundegrunnlaget, da butikken ligger tett ved ferjeleiet.

– Det er i alle fall godt drivverdig her så lenge ferjetrafikken går, og det tror jeg den vil fortsette å gjøre i lang, lang tid framover, sier Peder.

«Kvandebua» har vært som en institusjon her i bygda, så folk flest synes det er litt synd at de slutter nå.

– Litt dumt er det naturligvis, men alt har sin ende, fastslår John.

Rørt til tårer

Da klokka nærmet seg 17 rant det inn ekstra mye folk i butikken og det ble trengsel rundt inngangsparti og kasser. For det som Torill, John og Peder ikke visste, var at etterkommerne hadde stelt i stand noen overraskelser for de tre påtroppende pensjonistene, i form av sang og taler.

Først underholdte platedebutant Turid Røen Kroknes med sang, for anledningen akkompagnert av Bernt Bøe på keyboard. Og da de åpnet med den treffende «Å, æ kjinne ein kar» fra teatermusikalen Bør Børson Jr., og fulgte på med Erik Byes «Min beste dag», ble det litt emosjonelt bak disken. De avtroppende butikkarbeiderne måtte opp i øyekroken og tørke bort noen vemodige tårer.

– Ja, dette var virkelig uventet, fastslo de, rørt over både oppmøte, godord og omtanke fra familie og sambygdinger.

I rekka av gratulanter var det varaordfører Ellbjørg Reiten som fikk æren av å overrekke blomster, takk og godord fra kommunen:

– Er det noe vi vil ha her i kommunen, så er det et stabilt næringsliv, slik som det har vært her i butikken siden 1980. Siden Peder Kvande kom til Halsa i 1930 og startet butikk i gammelbua ved siden av her, har familien sett muligheter, tatt sjanser, utviklet- og tilpasset seg tidene, og har i dag en stor og flott butikk. De siste 40 åra har Torill, John og Peder vært fast inventar her og har gått oss til hånde. Dere har stilt opp og vært et viktig bidrag til trivsel i kommunen, så tusen takk for samarbeid, service og nyttig samfunnsengasjement, sa Reiten til de tre.

Viktig for bygda

På vegne av frivillige lag og organisasjoner i kommunen var Ragnhild Godal Tunheim til stede for å takke de tre.

– Butikken er et viktig ankerpunkt og puls i lokalsamfunnet, og dere har drevet på en måte som gjør at det er en veldig varm og god puls, det er omsorg rundt- og i butikken. Det er viktig for næringslivet, innbyggerne, besøkende – og ikke minst for frivilligheten, lokale lag og foreninger! Det har alltid vært fint å kunne ringe hit for å spørre om noe, det være seg gevinster eller andre ting, det har alltid vært JA og JA og JA her. Så på vegne av frivilligheten i kommunen sier jeg tusen takk for det dere har bidratt med!

Jostein Sørflaten takket på vegne av lokallaget på Halsanaustan.

– Butikken her er veldig viktig for både bosetting og trivsel. I 85 år har butikken vært veldig viktig for bygda og oss som bor her, så tusen takk!

Dermed er en epoke over, og den nye driveren kan ta fatt på fortsettelsen. I generasjoner har i alle fall familien Kvande lagt et svært godt grunnlag.