Rus og fartsovertredelser skaper mange av de alvorlige ulykkene i juni-august. Årets sommer har så langt krevd flere liv enn på samme tid i fjor og Trygg Trafikk ber nå sjåfører om å være ekstra oppmerksomme i ferietrafikken.

- I juni-august er det erfaringsmessig flere alvorlige ulykker, fartsovertredelser og rustilfeller enn ellers i året. Denne sommeren er dessverre intet unntak, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Sommer og ferie gjør at mange drikker mer alkohol enn ellers i året. Dessverre er det også slik at flere setter seg bak rattet og kjører bil etter å ha drukket. Hver dag kjører om lag 130 000 i en eller annen ruspåvirkning her til lands. Tall fra Folkehelseinstituttets rusmiddelrapport for 2015 viser at bilførere ruser seg like mye som før.

Alkohol, cannabis og amfetamin påvises fortsatt hyppigst i blodprøver fra bilførere som er mistenkte for påvirket kjøring. Forekomsten er på omtrent samme nivå som tidligere år.

- I ferietiden får mange et mer avslappet forhold til regler og sikkerhet enn ellers i året. Når varmen stiger adopterer Ola og Kari en litt mer løssluppen livsstil. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis det kombineres med kjøring, sier Johansen.