Toppsesongen for inseminasjon av kyr og kviger står for døra og Geno SA på Hamar har nylig offentliggjort hvilke NRF-okser som skal levere sæd til denne viktige jobben. En av oksene kommer fra Viastua i Todalen.

De 22 utvalgte eliteoksene kommer fra åtte ulike fylker. Nord-Trøndelag har flest med seks okser, deretter kommer Sør-Trøndelag og Hordaland med fire hver, Oppland med tre, Rogaland med to og Møre og Romsdal, Telemark og Østfold med en okse hver.

Eliteoksen fra Møre og Romsdal er:

11798 Viastua, oppdretter Ola G. Kvendset, 6645 Todal.

Klikk på oksenr/navn for full oversikt over oksens egenskaper i Genos oksekatalog på web.

For oppdretterne er det en stor anerkjennelse å ha levert en NRF-okse til Geno som blir valgt ut som eliteokse. Utvalget skjer kun tre ganger i året og den aller beste oksen gjennom året blir premiert med Genos høyeste utmerkelse – avlsstatuetten.

De 22 utvalgte eliteoksene representerer hele 16 forskjellige fedre. Dette gir stor spredning i slektskap mellom dyra (lav innavlsprosent), som er en viktig årsak til at NRF-avlen er sterk og bærekraftig.

-Samlet sett er oksene i utvalget spesielt gode for egenskapene melk, jur og jurhelse. For bøndene som benytter oksene til inseminasjon av kyrne sine, betyr det at kukalvene som blir født kommer til å produsere mye melk samtidig som de har friske og funksjonelle jur. I besetninger med melkerobot, som det blir stadig flere av i Norge, er kyr med sterke jur og god speneplassering svært viktig for å kunne utnytte melkekapasiteten maksimalt, forteller markedssjef i Geno, Hans Storlien.

Han minner om at dette er en generell omtale av hele eliteoksegruppa, og at enkelte av oksene kan ha andre egenskaper de er spesielt sterke på.