Kommunestyret i Sunndal mener at Nordmøre fortsatt bør tilhøre Møre og Romsdal, og at Møre og Romsdal bør fortsette som eget fylke i den nye regionstrukturen i Norge.

Vedtaket ble fattet onsdag mot én stemme, og var i tråd med rådmannens innstilling.

Ap la fram et tilleggsforslag som et enstemmig kommunestyre ga sin tilslutning til. Her holder politikerne døra på gløtt for en framtidig midtnorsk region.

"Dersom Stortinget mot formodning skulle mene at Møre og Romsdal blir for lite, ønsker vi å gå nordover til en midtnorsk region".

Forslaget ble lagt fram av Malene Aaram Vike, som samtidig sørget for å framsnakke Møre og Romsdal fra talerstolen.

Frp fremmet eget tilleggsforslag, men dette fikk bare fem stemmer fra Frp, Høyre og KrF, og falt.

"Dersom vi må sammen med andre, deles fylket slik at Nordmøre og Romsdal går nordover", var ordlyden i forslaget framsatt av Erling Rød.

Nordover

Det var Jonny Meland (Ap) som i ensom majestet stemte imot rådmannens innstilling. Han ga fra talerstolen uttrykk for at han var veldig uenig i innstillinga fra rådmannen - men veldig enig i forslaget fra Ap. Meland viste til vedtaket fattet av kommunestyret i Surnadal tidligere denne uka, hvor politikerne langt på veg var enige om at Surnadal og Nordmøre må se nordover i regionspørsmålet.

- Det er et klart signal. Et veldig klart signal, sa Meland, og la til at han mener det vil være enda mer naturlig for Sunndal å se nordover - så nære forbindelser til Oppdal som kommunen har.

Todalsfjordprosjektet

Stig Rune Andreassen (Frp) ga rådmannens innstilling sin støtte. Han ga i kommunestyret uttrykk for sin bekymring for framtida til Todalsfjordprosjektet dersom fylkesgrensene endres. Ei bekymring som ordfører Ståle Refstie (Ap) deler. Refstie viste til to rapporter, fra Samspleis og fra Nordlandsforskning, hvor det konkluderes med at realiseringen av Todalsfjordprosjektet er svært viktig for regionen, og at en døgnåpen region vil gjøre det mulig å bygge en bo- og arbeidsmarkedsregion som er stor nok til å ha vekstkraft i seg sjøl.

- Det må vi ikke sette i spill. Og jeg har hatt en følelse av at en del av debatten rundt regionreformen har satt dette i spill, sa Refstie, og la til at han i likhet med Andreassen ikke er sikker på at en nødvendigvis får med seg den prioriteringa som prosjektet har i Møre og Romsdal over i en ny region.

- Det kan fort bli ungen som blir kastet ut med badevannet. Og da har vi tapt, hvis det skulle bli en konsekvens. Det er den største bekymringa jeg har hatt for vår del av regionen med hele regionreformen, sa Refstie. Han la til at dette er en like viktig sak for Surnadal som for Sunndal.

- Den største utviklingsimpulsen vi kan gi, det er å stå sammen, skulder ved skulder, og få realisert Todalsfjordprosjektet. Og jeg tror det sikreste er å få det realisert gjennom det gode arbeidet som allerede foregår i Møre og Romsdal.

Regionreformen blir også tema på et møte i Orkidé fredag. Der skal rapporten fra Nordlandsforskning, som blant annet konkluderer med at det for Nordmøres del vil være en særlig god løsning dersom hele Møre og Romsdal går nordover, til behandling.

- Det blir garantert den store diskusjonen på møtet fredag. Hvor langt kan vi strekke oss, hva sier vi om hele fylket til Trøndelag, sa Refstie.