Stian Faksnes er leder i håndballgruppa i Surnadal og klubbens dommerkontakt. Samtidig trener han to lag og er keeper på ett. Stian lever og ånder for håndballen og kommer til å holde på så lenge helsa holder.

43-åringen Stian Faksnes så ikke for seg annet enn å være oppmann og klubbkontakt, da Surnadal IL besluttet å melde på herrelag i 4. divisjon håndball denne sesongen. Men gammel keeper som han er kunne han ikke dy seg da en annen keeper måtte trekke seg, og stilte seg i mål.

– Å spille håndball er kjempeartig. Kommer til å holde på så lenge helsa holder, sier Stian.

Han nevner dette med helsa et par ganger under intervjuet før spørsmålet kommer.

– Men du er vel frisk og rask?

– Nei. Jeg har fått Parkinsons og finmotorikken på høgre side skranter. Folk legger kanskje ikke merke til det før jeg må knyte skolissene, men da vil de se det, sier Stian.

Han har hatt diagnosen ei stund og lært seg å leve med den. Han pusser tennene med venstrehånda. Arbeidsgiveren legger forholdene til rette for at han fortsatt skal kunne gjøre jobben innen ventilasjon. I mål på håndballbanen fungerer det fortsatt bra. Langpasninger med høgrehånda kan til tider lide. Han sleper også litt på høgrefoten uten at det merkes vesentlig.

– Sjukdommen kan gjøre det vanskeligere etter hvert, men fysioterapeuten sier det er topp for kroppen at jeg trener og spiller håndball, sier Stian.

Akkurat nå står håndballen sterkt i fokus. Stian trener jenter 14-laget, er leder i håndballgruppa, er dommerkontakt og trener og keeper på herrelaget. Dette får han til som ukependler på jobb i Trondheim.

– Hadde jeg ikke syntes dette har vært artig hadde jeg aldri orket å holde på, sier Stian.

Det er 15 år siden Surnadal hadde herrelag sist. Det er 21 år siden forrige gang Stian Faksnes spilte i seriesystemet. Sporadisk har han vært med i bedriftshåndball i Trondheim, før han nå i år gjør comeback.

– En tilflytter, Petter Mathisen, kom med spørsmålet om det ikke var herrehåndballag i bygda. Da tenkte jeg, jeg fikk prøve, sier Stian.

Han tok kontakt med et tjuetalls personer han visste hadde spilt håndball før. Han fikk napp hos en 14–15 stykker. Men etter at skoler begynte og noen i den eldre garde kjente på kroppen håndball blei for hardt står han nå igjen med en 12 spillere. Når fotballsesongen nå er over håper han det kommaer flere som ønsker å spille håndball. Aldersspennet i laget er fra 16 år og oppover til Stian på 43 som den eldste. Men det er flere spillere som bare er litt yngre enn Stian. Rune Fjærvik, Helge Rodal og Espen Wraalsen er blant dem.

– Synes laget til tross for tre treninger fungerer veldig bra, sier Stian.

Surnadal spilte sin første kamp i helga. Det blei tap mot Bergsøy2, det antatt beste laget i serien, 27–18. Det som imponerte Stian mest var solid forsvarsspill. Målvakta på Bergsøy2 anser Stian som banens beste i den kampen.

– Han tok minst 15 av våre 100 prosentsjanser, sier Stian.

Nå gleder han og laget seg til å spille heimekamp på lørdag. Surnadal møter Valder. Og det, tror Stian, blir en test på hvor god laget virkelig er. Da tror han, vil det egentlige nivået i serien komme til syne.

– Håper det kommer mange og ser på. Vi er spent på å vise hva vi er gode for, sier Faksnes.

Laget spiller i serie med lag fra Sunnmøre. Det er bedre enn å skulle ha spilt i den andre gruppa med reise helt opp til Sandnessjøen, og det er færre lag som betyr færre kamper på et nyoppstarta lag. Å spille på Sunnmøre hjelper også på kampoppmøtet.

– Anders Moe Sæther kom fra Elverum for å spille kamp, men han makter ikke komme helt til Surnadal for å spille heimekamp i helga, sier Stian.

Laget trener fredager og søndager. Slik må det være om skoleelever, pendlere og småbarnsfedre skal ha tid. Fredagstreningen blir oppkjøring til helgakampen. Med seg på trening har laget damespillere for å kunne ha nok mannskap til å få kamptrening.

– Da gjelder det bare å unngå skader etter fredagstreningen, smiler Stian.

Stian er imponert over damelaget som i år stiller kvinnesterkt, også over Rindals damelag som har ambisjoner. Stian synes det lover godt for fortsatt rekruttering til damehåndballen. Og det er det også meningen herrelaget skal bidra til på guttesida.

– Målet med sesongen er å ikke komme på sisteplass. Målet med laget er å ha et lag i sesongene framover for å gi de yngre spillerne noe å trene mot, sier Faksnes.

Apropos det er han kjempefornøyd med håndballtilbudet Surnadal IL i samarbeid med Gjensidigestiftelsen ga unge fra 6–12 år i høstferien. I tre dager trente rundt 60 unger håndball idrettshallen.

– En billig SFO, som også ga penger i klubbkassa, sier Faksnes.