En mann i 30-åra fra Tingvoll er i Nordmøre tingrett dømt til samfunnsstraff etter grovt trygdebedrageri.

Det var i perioden fra februar 2010 til november samme år mannen sendte inn meldekort hvor han oppga uriktige opplysninger om antall timer han hadde jobbet. Mannen arbeidet og mottok lønn fra arbeidsgiveren sin. Han hadde ikke fast arbeid, men tok imot arbeidsoppdrag han fikk tilbud om. Mannen ville fortsatt stå som aktiv arbeidssøker. Han oppga for lavt antall timer til Nav. I 2014 fattet Nav vedtak om tilbakekreving av dagpenger og ferietillegg, til sammen 220.614 kroner. I august samme år ble mannen anmeldt av Nav for forholdet.

– Grov uaktsomhet

Mannen har forklart at han ikke var klar over feilutbetalingene, ettersom det var hans daværende samboer som skulle levere meldekortene elektronisk mens han var bortreist på jobb. Han forklarte at hun også i denne perioden disponerte bankkontoene hans, og betalte regningene hans. Samboeren har i sin forklaring imidlertid sagt at hun ikke hadde noen befatning med meldekortene. Dette festet Nordmøre tingrett ikke lit til.

Mannen forklarte videre at han hadde hatt flere samtaler med Nav i denne perioden, hvor han forutsatte at Nav kjente til at han midlertidig var i arbeid. Ingenting i referatene fra disse møtene tilsier at mannen ga uriktige opplysninger om arbeidsforholdet sitt, påpeker retten i dommen.

– Det foreligger etter rettens vurdering rimelig og forstandig tvil om hvem som innga meldekortene og om tiltalte var klar over at det ble inngitt meldekort med uriktige opplysninger om hans arbeidsforhold. Tiltalte kan derved ikke dømmes for falsk forklaring eller medvirkning til dette, sier tingretten. Retten mener det heller ikke er bevist utover enhver rimelig tvil at mannen var klar over at han mottok dagpenger som han ikke hadde krav på. Likevel ser retten det som klanderverdig at han ikke kontrollerte kontoutskrifter, at han overlot bank-id til andre og ikke hadde oversikt over inn- og utbetalinger fra konto.

– Hans uaktsomhet har vært grov, påpeker retten.

Slapp fengsel

Etter klar og langvarig praksis skal det reageres med ubetinget fengsel ved grovt trygdebedrageri.

Retten la imidlertid vekt på at saken er blitt svært gammel. Det ble også i en viss grad lagt vekt på at han betalte tilbake beløpet kort tid etter at han ble gjort kjent med forholdet.

– Selv om allmennpreventive hensyn gjør seg sterkt gjeldende i saker om trygdebedrageri i det omfang denne saken gjelder, er retten kommet til at tiltaltes rehabiliteringssituasjon tilsier at det er tilstrekkelig å reagere med samfunnsstraff, heter det i dommen.

Mannen ble dømt til samfunnsstraff i 30 timer, med en gjennomføringstid på 60 dager.