Blomsterbutikken Orkideèn til Karen Oddny Gravvold og Enge Blomster legger ned i løpet av kort tid. Orkideèn stenger dørene 1. mars og Enge i sommer. Butikkene ligger på hver sin side av miljøgata på Skei, men det er ikke intern konkurranse som gjør at butikkene velger å stenge.

– Dagligvarehandelen tar alle bukettkundene, og når vi mister dem forsvinner viktige kunder, sier Karen Oddny Gravvold.

Tulipaner, roser og andre blomster i en blandabukett er blitt en del av det utvida sortimentet i dagligvarehandelen. Enkelte dagligvareforretninger selger også potteplanter. Faghandelen taper dette bukettsallget og dermed også annen impulshandel av øvrig sortiment som gjerne kjøpes samtidig. Slik settes kroken på døra for en faghandel med stolte tradisjoner.

– Vemodig, men det virker det er slik kundene vil ha det, konstaterer Gravvold.

Gravvold gir ikke helt opp. Hun fortsetter med å selge buketter og kranser, men flytter forretninga til nett. I likhet med andre nettleverandører av blomster vil Gravvold oppdatere sin heimeside med bilde av buketter og kranser med pris. Hun satser på salg til begravelser, konfirmasjoner, barnedåp, større bedriftsarrangement eller gebursdager.

– Egentlig ville jeg holdt på med butikken om det var mulighet, for det er dette jeg lever og ånder for, sier Gravvold.

Orkideèn har også hatt en kafé tilknyttet butikken som også stenger 1. mars.

– Kafeen hadde bra besøk til å begynne med og i sommer var det mange turister, men så har det dabbet av, sier Gravvold.

Næringskonsulent Harald Bredesen i Surnadal kommune synes det er synd trenden er slik at en stolt faghandel som blomsterbutikker må kaste inn håndkleet i kampen mot dagligvarebutikkene.

– Mye kompetanse forsvinner med faghandelen, sier Bredesen.

Bredesen håper huseierne som eier lokalene klarer å få nye forretninger inn, for han synes det vil være synd med gråpapirvindu i miljøgata. Det skulle kanskje ikke by på problemer å finne nye leietakere, for det startes mange firma i Surnadal hvert år. Tall fra Purehelp viser det blei danna 68 nye selskap innenfor ulike bransjer i Surnadal i 2015 og 50 i 2016.

– 2015 var et toppår, sier Bredesen.