Grendelagene i Todalen, på Nordvik, Stangvik, Kvanne, Mo, Bøfjorden og Bæverfjord er for bygging av nye Øye skule.

– Vi vil alle det beste for våre barn, sier foreldrene.

Det startet med en diskusjon på Kvanne som raskt spredte seg utover i andre grender. Grendene er samstemte. De er for ny sole på øye, men de ønsker ikke den skal bygges på ruinene av grendeskolene.

– Vi ønsker ikke en debatt om skolestruktur dratt inn i debatten om nye Øye skule, sier grendelagene.

Vil ikke ha skyld

Grendefolket er skuffet over at politikerne prøver å få det til å framstå som om det ikke kan bygges ny skole på Øye, om det ikke legges ned grendeskoler. Uten å ta stilling til økonomi og hvor dyr eller billig en skole på Øye blir mener grendefolket det er politikernes ansvar å få det til å gå rundt økonomisk i kommunen.

– Vi vil på lik linje  med resten av foreldrene og elever i kommunen ikke ha ansvaret for kommuneøkonomien på våre skuldre, sier grendeforeldrene.

Må ha rød tråd

Når det er sagt skryter grendefolket av hvor flinke politikerne har vært til å legge til rette for bosetting i grendene i Surnadal. De viser til boligfelt, bolystprosjekter og tilflytterprosjekter som de mener har båret frukter og sier mange av dem er et resultat av det.

– Vi vil ha bolyst i hele kommunen. Vi ønsker ikke en splittelse mellom grendene og sentrum. Ingen er tjent med det, sier grendefolket.

Grendefolket slutter seg sammen for utvikling av hele kommunen.

– Vi forventer politikerne gjør det samme, og ikke det motsatte, sier aksjonistene.

Politisk tvist

Ny skole på øye er beregnet å koste 150 millioner kroner. Den nye barneskolen blir bygd sammen med ungdomsskolen. Det blir den billigste løsningen. Arbeiderpartiet ønsker å bygge skolen og samtidig vurdere skolestrukturen. Senterpartiet ønsker å bygge en skole til 120 millioner kroner. Politiske røster tar til ordet for å bruke det eksisterende 97-bygget på Øye for 1–4 trinn og at det bygges ny skole for 5–7. Senterpartiet som ikke vil røre skolestrukturen, mener den planlagte skolen som bygges for 55 elever per trinn blir for stor, siden det tallet inkluderer alle elevene fra grendeskolene. Derfor mener Sp det vil være mer riktig å bygge for 40 per trinn.

Foreldre ved Øye skule håper bare det blir en beslutning om å bygge ny skole nå, fordi store deler av den gamle ikke egner seg som skolebygg, både faglig og helsemessing.