Richard Halgunset i Rindal Røde Kors Hjelpekorps opplyser at fagdagen først og fremst var ledd i grunnopplæringen av nye korpsmedlemmer, men at det var åpent for alle medlemmene. Under fagdagen på søndag deltok også korpsmedlemmer fra Meldal og Rennebu.

Når de fem nye medlemmene i korpset har gjennomgått vinterøvelse i Resdalen kommende helg, har de fullført det 33 timer lange grunnkurset som kreves for å være med på vakttjeneste.

For å kunne bli med ut på leteaksjoner og andre aksjoner, kreves enda noen timer teori og enda en øvelse på hvordan du forholder deg ute på aksjon.

Morten Halgunset har lang erfaring som hjelpekorpsmann både lokalt, regionalt og sentralt, og var instruktør på fagdagen. Han snakket blant annet om trygge vegvalg som er grunnleggende for å unngå å bli tatt av skred i utgangspunktet.

Svømme oppå skredet

Om uhellet først skulle være ute, gjelder det å gjøre seg «stor» og prøve å svømme oppå skredet. Dette vil som regel bidra til at du blir liggende høyt oppe i snømassene, og enklere å finne for letemannskapene.

For den som står igjen og ser noen blir tatt av skred, gjelder det å følge nøye med hvor vedkommende ble tatt og eventuelt prøve å observere videre ferd nedover for raskest mulig å finne igjen vedkommende.

For medlemmer i hjelpekorps gikk han gjennom plassering av søkemannskap i skred inne i klasserommet, før de gjennomgikk søksmetodikk utendørs.

Snøprofil og hva som skal til før skred utløses ble også gjennomgått, men med de snøforholdene vi har i disse dager, ble det ikke så enkelt å vise dette i praksis.

Utstyr for hjelp i skred

For ekstremutøvere og randoneekjørere er det anbefalt å bringe med sondestang med senderutstyr, en liten spade og eventuelt en skredsekk som kan fylles med luft og hjelpe deg å holde deg oppå snømassene i en skredsituasjon.

Ellers er det viktig å høre med lokalkjente om hvordan det ligger an med skredfaren i fjellet.

Det var altså både nye og erfarne korpsmedlemmer som deltok på fagdag sist søndag.

Kommende helg skal medlemmer fra Rindal og Meldal ha den avsluttende kurshelga i grunnopplæringen oppe i Resdalen, og Halgunset er svært fornøyd med å kunne ønske fem nye velkomne som fullverdige medlemmer.

For lite snø til å bygge snøhule

Det starter med teori fredag kveld i Røde Kors-huset til Meldal RKH, før de drar ut i felt på lørdag og lærer seg grunnleggende ferdigheter for å berge seg utendørs vinters tid.

Egentlig skulle de ha overnattet i snøhule, men i mangel på snø til å grave seg ned i, blir det overnatting i lagtelt natt til søndag.

I løpet av helga skal nye korpsmedlemmer læres opp i kart og topografi, og praktisk øvelse i gå etter kart og kompass. Undervegs i vinterøvelsen blir det også lagt inn momenter der deltakerne får øvd seg i førstehjelp.

Et slikt grunnkurs er også egnet til å øve instruktører samt god øvelse til å sitte i KO for dem som er viderekomne og klar til å innta lederroller i hjelpekorpset.