Moldeordfører Torgeir Dahl (H) var blant dem som ga uttrykk for de aller beste ambisjoner på vegne av nye Molde kommune under mandagens ungdomsdebatt i regi av Nesset folkebibliotek og ungdommens kommunestyre i Nesset. I panelet satt også nessetordfører Rolf Jonas Hurlen (H), ordfører Odd Helge Gangstad (Sp) i Midsund, varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) i Molde og Toril Melheim Strand (Ap) som representerte det største opposisjonspartiet i Nesset.

Debattlederne Lena Vassli og Helene Wahlstrøm hadde valgt seg to hovedtema for debatten; arbeidsplasser og framtidig kollektivtilbud. I tillegg ble det også tid til å diskutere andre aktuelle utfordringer i forbindelse med at Nesset, Molde og Midsund går sammen i en kommune fra 2020. Vel å merke under forutsetning av at Stortinget godkjenner sammensmeltingen når kommunereformen skal opp til avstemming i Stortinget en gang i løpet av forsommeren.

Får landbruksavdeling

Sjøl om det var mye snakk om ambisjoner, gikk de tre ordførerne langt i å love at rådhusene ikke skal tømmes for folk når den nye kommunen er på lufta. Torgeir Dahl sa at Molde må avfinne seg med at det må flyttes ut funksjoner både til Nesset og Midsund. På gangen ble det nærmest fastslått at Nesset kommer til å få en landbruksavdeling som skal betjene brukerne i den nye kommunen.

Arbeiderpartiets Toril Melheim Strand ivret tidligere sterkt for at Nesset skulle slå seg sammen med Sunndal kommune. Det sa sunndalingene tvert nei til. Dermed endte Nesset sammen med Molde og Midsund.

Melheim Strand ga klart uttrykk for at hun frykter for lokaldemokratiet i den nye kommunen. Hun frykter for liten, eller i verste fall, ingen representasjon fra Nesset i det nye kommunestyret, og mener dagens nessetgjeldinger får færre kommunale kroner å rutte med sammenliknet med dagens situasjon. Flere i panelet ga uttrykk for at de frykter dannelsen av bygdelister dersom ikke den nye kommunestyret får en fornuftig fordeling av representanter fra dagens tre kommuner.

_ Vi kommer til å kjempe for at det fortsatt skal være flott å bo i Nesset. Vi må ha et sterkt senter og det må være arbeidsplasser her, sa Strand.

Hun ble ikke imotsagt. Samtlige i panelet var enig i at slik skal det være i hele den nye kommunen.

Støtter deponiplaner

Moldeordfører Dahl vist til at de tre kommunene, som framstår som ulike i dag, vil kunne gi et bedre tilbud til innbyggerne samlet. Han pekte også på at Molde har en arbeidsmarkedsdekning på 125 prosent, mens den samme dekningen i Nesset er veldig svak.

–I en ny kommune vil vi kunne etablere nye arbeidsplasser i hele kommunen.

Midsund-ordfører Odd Helge Gangstad viste til at det hadde vært tøffe debatter i hans kommune før det ble vedtatt å slå seg sammen med Molde og seinere Nesset.

– Vi er slik skrudd sammen at når vi har vi bestemt oss så kjører vi på. Vi skal skape motkrefter mot at Molde skal bli en magnet, men Molde er byen vår. Levende bygder og ungdom er to sider av samme sak, sa Gangstad.

Nessetordfører Rolf Jonas Hurlen viste til at kommunen mistet mange arbeidsplasser da gruva på Raudsand ble lagt ned. Han anbefalte ungdommene å ta en utdanning og komme tilbake til kommunen. Han mener kommunen vil være en god arbeidsplass for mange også i framtida.

– Jeg ønsker å være en del av en kommune som kan bidra til vekst og utvikling, fastslo han. Hurlen fikk full støtte fra ordførerkollegene for arbeidet han har lagt ned for å få deponiet for farlig uorganisk avfall lagt til Raudsand.

Gode ambisjoner

Samtlige i panelet understreket ved flere anledninger at hele den nye kommunen skal tas i bruk, Barnehager, skoler, institusjoner og legesenteret skal bestå. Ambisjonen er at kommunehuset skal fylles opp med arbeidsplasser.

Moldeordfører Torgeir Dahl uttrykte stor tro og optimisme på vegne av den nye kommunen.

– Vi blir bedre sammen enn hver for oss. Han presiserte også at det blir viktig for den nye kommunen å ha et godt samarbeid med Sunndal. Dette sjøl om sunndalsordfører Ståle Refstie har sagt til ham at han ikke har lyst til å møte Molde kommune som nabo på fjellet.

Det var ikke altfor mange ungdommer som hadde funnet vegen til mandagens debatt. De ble utfordret på hva de tenker om framtida, og ble også bedt om å komme med innspill til framtidige kollektivløsninger. Det ble etterlyst bedre kollektivløsninger fra Eresfjord til Eidsvåg, og til og fra Molde/Eidsvåg. Som fylkespolitikere lovet både Sidsel Rykhus og Torgeir Dahl å jobbe for det.

Fredag 24. mars skal kommunestyrene i Midsund, Molde og Nesset møtes til felles kommunestyremøte i Molde.