Ola Nordvik, Amund Pihl Strand og Sindre Humberset er tre av elevene som er med i prosjektet – Den gode oppveksteier 2040. Ungdomsskoleelevene beskriver sin hverdag i dag, hvordan de ser for seg en bedre skole og hvordan de ønsker deres egne barn skal ha det i skolen. Når ungdommene snakker lytter de voksne. Publikum er ordførere, rådmenn og ansvarlige for skole og oppvekst rundt omkring i kommunene på Nordmøre.

– Det er inspirerende å få gi innspill og de voksne sier de er takknemlige for å få høre fra oss elever, sier trioen fra Surnadal ungdomsskole.

Prosjektet er et forprosjekt som er inne i sitt andre år. Det samler politikere, administrasjon, lærere, foreldre og elever og PPT-tjeneste i Nettverk Nordmøre. Målet er å skape en bedre oppvekstarena for barn og gode forhold mellom barn og voksne. Barn skal bli sett og hørt, alle skal være med og leik og læring er viktige elementer i arbeidet. Arbeidet er nå inne i en viktig fase, å få forprosjektet til å bli et hovedprosjekt. Det jobbes med å få på plass finansiering. Nordmøre regionråd og KS støtter så langt.

– Vi ønsker oss en god framtid i 2040 og etter, sier kommunalsjef Astrid Mogstad Høivik i Surnadal som er leder av nettverket.

Artigere skolehverdag

Nettverk Nordmøre legger stor vekt på prosjektet og ønsker det skal bli så bra at kommuner i andre deler av landet ønsker å lære av det. Arbeidet utvikler seg fra samling til samling. Så langt er tre samlinger gjennomført. Går prosjektet videre håper Nettverk Nordmøre det kan bli et fjerde møte i oktober. Elevene håper prosjektet går videre og at de får være med å bidra ved flere anledninger og er ikke i tvil om hva de vil prosjektet skal resultere i.

– Vi ønsker best mulig læring i en artigere skolehverdag, sier elevene.

Fordele ressurser

I forrige uke var det samling i Surnadal. Elevene var med en hel dag av to samlingsdager. De tre guttene synes arbeidet er spennende og synes ikke det blir kjedelig med lange dager.

– Det er viktig å fordele ressurser for å få god oppvekst, og å se bakover for å planlegge framover, oppsummerer guttene.