Slike spørsmål kan bli gjenstand for debatt når Sunndalkonferansen går av stabelen 23. juni.

– Det er et tidsaktuelt tema og vi skal treffe tidsånden. Robotisering er et viktig tema, hos Hydro for eksempel er det noe som jobbes med, sier Per Helge Malvik, som sitter i komiteen, sammen med Ninni Innvik, Sigrun Rødset, Lisbeth Thorsø, Jonny Engdahl, Torstein Ottem og Anne Melkild.

– Vi hører at robotene kommer i nesten alle bransjer og vi leser om bekymringer for hvordan dette skal bli. Hva skjer med menneskene på arbeidsplassene? Vil de bli overflødige? Hvilke regler vil gjelde for robotene?, spør komiteen.

Jonny Engdahl ser ikke for seg at en robot kan snakke med mennesker hvis det er snakk om kundeklager eller mellommenneskelige temaer. Han tror roboter kan skape nye arbeidsplasser, som f.eks.år på vedlikehold, men lurer på hva som skjer med bruk av dialekter.

Rødset sier ny teknologi skaper nye muligheter. Malvik peker på dette med overvåking- hvordan møter vi det?

Har med seg robot

Foredragsholdere vil belyse problematikk rundt roboter. Man vil også få et innblikk i hvordan roboter allerede er en del av menneskers liv flere steder, som for eksempel bedriften No Isolation, som bidrar til at barn og unge som blir sjuke slipper å bli isolert fra venner og skole, ved hjelp av dagens robotteknologi. Steffen Mio Kristiansen vil gi et innblikk i selskapets historie og vegen videre.

– Han vil ha med seg en robot på konferansen, forteller Innvik.

Rocketfarm kommer: de driver med produktutvikling innen IT og Automasjon, og har en brennende lidenskap for robotikk og systemutvikling i kombinasjon.

Videre kommer eSmart Systems med gründer Knut H.H. Johansen, som har grunnlagt og ledet flere nyskapende selskap. Malvik forteller at det var Statnett som tipset dem om dette.

IKT Norge kommer, representert ved sjeføkonom Roger Schjerva.

Prisutdeling

Gründerhistorien Mosbøen gard blir presentert. Prisene Storskrymten og Årets gründer blir også delt ut.

Framtidas arbeidsplasser er også et tema som vil bli belyst. Forskningssjef i SINTEF Nina Dahl er opptatt av teknologi og industri. Hans Erik Vatne begynte i 1996 sin karriere ved Hydros forskningssenter på Sunndalsøra, og er nå Hydros teknologidirektør. Thomas F. Anglero, ansvarlig for IBM Norge Watson, er skaperen av den nye og spennende Watson Innovation Lab ved Oslo Cancer Cluster.

– Han er opptatt av etikken rundt robotisering.

Marte Gerhardsen er leder for Tankesmien Agenda, som skal styrke det offentlige ordskiftet gjennom kunnskapsformidling, utredninger og forslag til nye politiske løsninger.

Nettverk Nordmøre ved Christina Gregersen og Astrid M. Høivik vil fortelle om utvikling i oppvekstsektoren.

Sunndalkonferansen arrangeres for sjuende gang i år og er lagt til den tida da Lady Arbuthnott spilles. Sunndal næringsforening, Sunndal Sparebank og Sunndal Næringsselskap er arrangører. Konferansen skal være en aktuell møteplass for dem som er nysgjerrige på framtida, og et sted for debatt. Jan Erik Larsen er konferansier. Det blir også kveldsarrangement i telt utenfor velferdshuset den 22. juni.