– Sunndal kommune er positiv til at det lages et nasjonalt deponi på Raudsand. Vi er trygge på at utredningen, byggingen og driften vil bli på beste måte. Vi er også trygge på at tilsynsmyndighetene vil se til at alt går skikkelig for seg, het det i forslaget fra Rød.

Men flertallet var adskillig mer skeptiske. Det syntes heller ikke å hjelpe at Harald Storvik i Bergmesteren Raudsand AS orienterte om planene for deponiet i starten av kommunestyremøtet. Han oppfordret Sunndal kommune om å vente med uttalelsen til konsekvensutredninga for deponiet foreligger, trolig i oktober.

– Kommer det fram der at dette er usikkert, kommer det aldri noe deponi på Raudsand, sa Storvik.

Ikke beroliget

– En veldig god orientering, men jeg er ikke beroliget over det vi har hørt i dag, sa Jonny Meland (Ap). Det var han som kom med forslaget til uttalelse som flertallet samlet seg bak. Han tok utgangspunkt i vedtaket i økonomi- og planutvalget tidligere denne måneden, men skrudde til enda noen hakk og spisset formuleringene ytterligere.

– Sunndal kommune er skeptisk til prosjektet, heter det i uttalelsen.

– Sunndal har vanskelig for å se hvordan nasjonalt deponi av farlig avfall på Raudsand i Nesset kommune kan være et bærekraftig og godt miljøprosjekt med tanke på økte transportbehov og den potensielle risikoen for forurensning i Sunndalsfjorden.

Det vises videre blant annet til at Sunndal kommune er nærmeste nabo til Raudsand, og at fjordstrømmene går innover mot Sunndalsøra samt bygdene Jordalsgrenda og Øksendalsøra.

Kommunen ber om at videre arbeid med konsekvensutredninger og planer spesielt belyser avfallsstrømmene, risiko ved frakt langs transportrutene, risiko for nærområdene ved lokal transport og lossing av avfall, samt kvaliteten på grunnfjellet med hensyn til sprekker og lekkasjer i gruveområdet.

Meland tok også til orde for å be Klima- og Miljødepartementet om å utrede mulighetene for at nyetablering av et nasjonalt deponi i nærheten av der mesteparten av avfallsproduksjonen skjer i Norge.

– Velges hvis egnet

Norske myndigheter ønsker å finne et nytt deponi for farlig uorganisk avfall nå som Noahs deponi på Langøya i Ytre Oslofjord snart er fullt. Det er ikke avgjort hvor det nye deponiet skal legges, og det finnes flere alternativer. Klima- og miljødepartementet, som styrer prosessen, mener det gjenstår to aktuelle kandidater: Dalen gruver i Brevik i Porsgrunn, og Raudsand i Nesset. Det foreligger en felles forståelse mellom Porsgrunn kommune og Nesset kommune om at dersom Raudsand er egnet, skal Raudsand velges. I Brevik har det vært kraftig lokal motstand, mens det fra Nesset er kommet svært positive signal om etablering på Raudsand. I en pressemelding i desember skrev departementet at dersom Raudsand er egnet, blir denne lokaliteten valgt.

Det skal i så fall sprenges nye tunneler og haller i fjellet for deponering. Det skal også bygges nytt kaianlegg og industriområde. Etablering av deponi i Nesset vil bringe nye arbeidsplasser til kommunen.

Størsteparten av avfallet vil komme fra østlandsområdet, og delvis fra utlandet. Transporten vil skje både på veg og til sjøs.