I fjor var tallet ti for Øra-martnaen, det er det også i år. Et titall er for antall ganger marknaden er arrangert, det andre titallet for antallet år. Uansett mener nyvalgt leder for Øramartnan, Martinus Grimsmo, martnan i seg sjøl gir grunn god nok for jubel.

– Øramartnan er populær. Vi ønsker å fortsette tradisjonen med nye innslag som vi håper skal gjøre festivalen enda bedre, sier Grimsmo.

Øramartnan er i første rekke en matfestival med lokale tilbydere av høy kvalitet. Men i bodene selges det også håndarbeid, brukskunst og andre martnasvarer. De gode tradisjonene martnaen bygger på fortsetter. Men Grimsmo ønsker å skape litt mer liv og røre ved at de besøkende får mulighet til å konkurrere i skotthyll og slegge. Bak Billaget bygges det skotthyllbane og gjøres klart for flere aktiviteter.

– Jeg gjorde det klart når jeg tok på meg lederjobben at Billaget og gata inn i den gamle bebyggelsen her på Øra blir mer sentralt i martnaen, sier Grimsmo.

Ny kafe av året

Sammen med kunstprofessor Jon Arne Mogstad har Grimsmo kjøpt Billaget og Strandgården med bryggehus på Surnadalsøra. Planene er mange for det gamle billaget. Jon Arne Mogstad bruker og vil fortsette å bruke deler av det til kunstprosjekter. Art in Residence er et prosjekt som også omfatter Strandgården. Der gjøres andreetasjen i det gamle ærverdige skipper og handelshuset i stand til å huse kunstnere. Grimsmo og Mogstad bruker alle fritid på å snekre og male. I sommer skal tre rom stå klare til å ta imot kunstnere. Den første har meldt sin ankomst fra Island. Men billaget og Strandgården blir brukt også under martnaen. Jon Arne Mogstad lager plakater og informasjonsmateriell.

– I billaget blir det kafe og det vil bli mulighet for overnatting i Strandgården, sier Grimsmo.

Lagarbeid

Øramartnan trenger mer salgsplass. Tidligere år har antallet boder begrenset muligheten for selgere. Pågangen har vært større enn antall boder, derfor ryddes det mer plass. Bryggehuset ved Strandgården tas i bruk. Der blir det mulighet for kremere og ha utsalg, seinere kan det bli spiseplass. Utsalgsplasser blir det også i underetasjen i billaget.

– Vi må ha en ordentlig dugnad for å få ryddet plass, men det klarer vi, sier Grimsmo.

Han overtok stafettpinnen som martnassjef etter Halvor Flatekval som sammen med kona Eldbjørg Flatekval har gjort en solid jobb med å stå i front for festivalen i mange år. De syntes begge det var på tide å få avløsning, og Grimsmo lot seg overtale til å ta et tak. Han skryter av jobben Flatekvals og resten av styret har gjort, og sier styret fortsatt gjør en veldig god jobb. Gry Mikkelsen Tellesbø er bodansvarlig og tar imot bestillinger.

– Dette er ikke noe jeg får til alene. Øramartnan trenger et dyktig styre og en stor dugnadsgjeng, sier han.

Ivrig

Når det er sagt er det lett å se Grimsmos ivrer for martnaen, og utvikling av Surnadalsøra. Han formelig koker over av glede når han snakker om det og har mange nye ideer. Et arbeid som må gjøres før martnaen starter med boder og aktivitet rundt billaget er å få ryddet hele plassen ved siden av den gamle rutebilstasjonen. Der står det nå noen gamle biler, men til martnaen trengs plassen til nye biler.

– Her må det være plass til å stille bobiler, sier Grimsmo.

Grimsmo og Mogstad er ørapatrioter. De bor i Trondheim. Mogstad flytter snart tilbake og Grimsmo vurderer det samme.