Bjørn Stomsvik har i lengre tid forsøkt å få oversikt i det som kan synes å være en svært uoversiktlig situasjon i selskapet Sunndalsøra Samfunnshus, et såkalt selskap med begrenset ansvar (BA). Selskapet ble etablert som andelslag allerede på 50-tallet da kommunen, fagforeninger, ungdomslag, andre frivillige organisasjoner og lokale banker gikk sammen for å få etablert et lokalt "Folkets Hus" på Sunndalsøra – en arbeidstittel på det som skulle bli Sunndalsøra Samfunnshus, offisielt åpnet og tatt i bruk i 1961. Huset var et viktig samlingspunkt for folk i Sunndal, med stor aktivitet.

I 1992 ble samfunnshus til regionalt kulturhus, men fortsatt – og fram til i dag – har bygget og grunnen vært eid av Sunndalsøra Samfunnshus BA (AL fram til 2006).

Sunndal kommune er største eier i selskapet, og har hatt 59 prosent av aksjene.

Styrerot

Ifølge opplysninger Stomsvik har innhentet, har det ikke vært avholdt generalforsamling i selskapet siden 2006. Ifølge vedtektene i selskapet skal generalforsamling avholdes annethvert år, og det skulle dermed vært innkalt til generalforsamling i 2008, men det skjedde aldri. Det hører med til historien at det i 2006 ble vedtatt at styret midlertidig skulle reduseres fra fem faste medlemmer til tre. For at styret skal være beslutningsdyktig, må alle tre medlemmer signere på vedtak. De tre medlemmene i styret var Olav Søderberg (styreleder), Svein Sæterbø og Gøril Berntsen. Sistnevnte skrev seg i et brev til selskapet ut av styret i 2011. Dermed har styret i praksis ikke vært beslutningsdyktig de siste fem-seks åra. I desember i fjor ønsket også styreleder Olav Søderberg å kaste kortene, og signaliserte at han ville trekke seg som leder.

– Mye å ta tak i

– Nå er vi inne i det femte året etter at jeg begynte å mase om en generalforsamling. Slik som dette kan vi ikke fortsette å ha det, sier Bjørn Stomsvik, som blant annet har vært i møter med ordfører Ståle Refstie og med banksjef Jonny Engdahl i Sunndal Sparebank om saka. Banken eier en mindre andel i Sunndalsøra Samfunnshus BA.

Driva har fått tilgang til et brev Engdahl har sendt ordfører Ståle Refstie etter møtet med Stomsvik, hvor Engdahl ber kommunen ta et snarlig initiativ med å få gjennomført ordinær generalforsamling i selskapet. Han peker blant annet på sviktende eller mangelfull regnskapsførsel i selskapet i en årrekke, og at selskapet ikke lenger har noe lovlig valgt styre. I brevet nevner han også at foreninger som ikke lenger eksisterer er andelseiere.

Ifølge Stomsvik har Sunndal kommune har fått overført 151 andeler i selskapet fra nå nedlagte Sunndal Ungdomslag. Dette har imidlertid aldri blitt godkjent av noen generalforsamling. Ungdomslagets intensjon var også at disse andelene skulle overføres til Røde Kors. Med disse andelene kommer også kommunen over den grensa (59 prosent) som er satt for hvor stor andel aksjer hver andelseier kan eie.

– I det store og hele mye å ta tak i, men første punkt må være å få gjennomført ordinær generalforsamling, skriver Engdahl.

Driva er ikke kjent med om ordføreren har svart på henvendelsen. Stomsvik opplyser imidlertid at han møtte ordføreren i januar, og fikk lovnad om at det skal tas tak i saka.

Ga bort tomt

Historien stopper ikke med dette. Stomsvik er også opptatt av hva som har skjedd med tomta ved dagens kulturhus og foran biblioteket, som i utgangspunktet var eid av Sunndalsøra Samfunnshus BA. I mars 2008 ble det overført én såkalt ideell halvpart til Sunndal kommune, og én til Coop Orkla Møre, helt gratis. I januar to år seinere ble eiendommen solgt videre fra de to eierne til Detalj Sunndal Eiendom AS for ti millioner kroner. Detalj Eiendom Sunndal AS eies av selskapet Utbyggern AS, som igjen eies av Coop Orkla Møre SA og Lars Løseths Ll Kjøpesenter AS.

Stomsvik stiller seg undrende til hele prosessen. Han mener det skulle ha vært fattet vedtak i generalforsamlingen før Sunndalsøra Samfunnshus BA kunne kvitte seg med sentrumseiendommen.

– Hva er det egentlig vi snakker om her, jeg mener det er både grovt og alvorlig, sier Stomsvik.

Erling Rød reagerer også:

– Stygg sak

– Jeg ser dette som ei stygg sak som Bjørn Stomsvik har forsøkt å få klarhet i. Vi bør ikke vente med å ta tak, skriver han i brevet til kontrollutvalgets medlemmer.

Rød skriver også at Stomsvik opplever å ikke nå fram til kommunen. At han ikke får svar på henvendelser angående selskapet, samt at det ikke finnes spor av selskapet i kommunens postliste.

– Jeg ber om at kontrollutvalget kaller rådmannen og ordføreren inn til møte, skriver Rød, og lister opp spørsmål han ønsker besvart. Det gjelder blant annet manglende generalforsamling, brudd på selskapets vedtekter, manglende svar på henvendelser, arkivering og offentlighet, og merkelige eiendomsoverdragelser. Han ber kontrollutvalget vurdere gransking eller revisorgjennomgang.

Bjørn Stomsvik sier til Driva at han er opptatt av å komme til bunns i saka ettersom han mener Sunndal kulturhus i dag ikke blir drevet i tråd med vedtektene for huset, og ikke i tilstrekkelig grad bidrar til å fremme kultur og organisasjonsvirksomheten i kommunen og regionen.

– Noen av oss opplever at vi har et hus vi i praksis ikke får brukt, sier Stomsvik. Men for å komme videre og få gjort noe med det, mener han det først må ryddes opp i hele situasjonen rundt Sunndalsøra Samfunnshus BA.