Marinejeger Rune Gjeldnes er kjent polfarer og ekspedisjonsdeltaker og kjent fra gjenskapingen av Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under krigen.

Nå skal han sammen med Ronny Bratli, som var med i Baalsruddokumentaren, gjenskape "Operasjon Muskedunder" fra 1942 i Glomfjord. Der ei gruppe spesialsoldater sprengte et kraftverk og gikk 25 mil til Sverige, skriver NRK Nordland.

Ei gruppe på 12 britiske, kanadiske og norske spesialsoldater blei i 1942 satt i land av en fransk ubåt i Bjærangsfjorden. Sabotørene tok seg ubemerket inn på kraftverket. De fikk plassert ladningene og sprengt generatorene og satt kraftverket ut av spill i tre måneder. Dermed blei den tyske produksjonen av aluminium brukt i krigsindustrien stoppet, og det blei ikke mer aluminiumsproduksjon ved verket før i 1947, da Hydro startet produksjon.

Operasjonen blir betegna som en stor militær suksess. Operatørene gikk derimot en ublid skjebne i møte. Bare fire av de 12 kom seg til Sverige og i sikkerhet. Sju av sabotørene blei tatt av tyskerne, sendt til Tyskland og henrettet med nakkeskudd. Operasjonen er lite kjent, sjøl i militære kretser, den har kommet i skyggen av Rukjanhistorien, og forsvaret synes det er flott at historien blir fortalt.

Gjeldnes og Bratli blir fraktet inn Bjærangsfjorden i ubåt. Deretter gjennskapes sabotasjeaksjonen og så den 25 mil lange og strabasiøse ferden til Sverige og sikkerhet. De to spesialsoldatene skal bruke samme utstyr og bære det samme på ryggen som sine kolleger fra andre verdenskrig.

Les mer ved å klikke her.