Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) får med størstedelen av kommunestyret på en uttalelse fra kommunen, der politikerne støtter bøndenes krav til et bedre jordbruksoppgjør enn det staten tilbyr. Oppropet sendes til regjering og storting.

Politikerne ber om at landbruksoppgjøret gjenspeiler stortingsmeldinga om landbruket der det meldes en satsing på små og mellomstore bruk. Dette mener bøndene ikke stemmer over ens med statens tilbud.

Forhandlinger har ikke ført fram og forhandlingene er brutt. Todalen og Surnadal bondelag varsler en aksjon utenfor kulturhuset i Surnadal lørdag der de byr på meieriprodukter og inviterer til samtale om framtida til landbruket.

– Vi er glad for støtten fra kommunestyret i Surnadal som har vært flink til å støtte landbruket, sier leder Siver Mauset i Surnadal Bondelag.

Bondelagene viser til at når inntektene til bøndene går ned blir ringvirkningene i lokalsamfunnet redusert. En bonde regnes stå bak to arbeidsplasser utenfor bruket.

Surnadal Frp sier de har støttet landbruket gjennom statens tilbud. Partiet ser ikke noe galt i at små og mellomstore bruk rammes. Nils Petter Tonning (Frp) mener landbruksoppgjøret gjenspeiler regjeringens ønske om nettopp å gå fra mindre til større bruk i Norge der bøndene kan ha sin arbeidsplass.