I mai dro Surnadal kommune, Retura og Hamos i gang en aksjon for å samle inn skrapmetall i hele Surnadal kommune. Aksjonen resulterte i at 42–43 tonn med skrap ble innsamlet.

– Ved siste oppsummering var det kommet inn litt over 42 tonn. Men da er ikke den siste konteineren medregnet, så vi kan kanskje anta rundt 43 tonn totalt da, noe som er veldig bra, sier miljøkonsulent i Surnadal kommune, Bodil Gjeldnes.

Målet var å samle inn minst 15 tonn, så aksjonen blir naturligvis betegnet som en suksess.

Mye landbruksutstyr

Det var ordfører Lilly Gunn Nyheim som først tok initiativet til å få sånt skrapmetall fjernet. Næringskonsulent Harald Bredesen og miljøkonsulent Bodil Gjeldnes ble satt på saka, og i samarbeid med Retura og Hamos fikk de til en ordning med gratis frakt av skrapmetallet til Hamos sitt sorteringsanlegg i Røtet. Retura sto for frakten og Hamos tok imot.

Aksjonen foregikk i uke 22 og 23. Det ble utplassert fire konteinere i ulike bygder den første uka, og fire nye i andre bygder den andre uka.

Mesteparten av det som ble innsamlet var gammelt landbruksutstyr og liknende.

– Det var mye gammelt skrap ja, og målsettingen med denne aksjonen var da også nettopp å få bort sånt som har ligget henslengt her og der, så det er positivt, synes Gjeldnes.

Gratis hele året

Gjeldnes benytter også anledningen til å takke de lokale kontaktene som bidro i arbeidet.

– Det var lokale kontaktpersoner på hvert sted der konteinerne var utplassert, og disse bidro med traktorhjelp til å løfte skrapmetallet opp i konteinerne, samt at de sa ifra når det var fullt. Så en stor honnør til disse, sier hun.

Gjeldnes er ikke sikker på om det blir liknende aksjoner i framtida.

– Man skal jo aldri si aldri, men i utgangspunktet var dette en engangsaksjon. Men det blir i så fall noen år til neste gang, fastslår hun.

Det er ellers viktig å presisere at innlevering av skrapmetall til Hamos er gratis ellers også, men her ble det altså i tillegg tilbudt gratis henting de to ukene aksjonen pågikk.