– Teknologien endrer alt. Dette er litt skremmende for oss som har ansvar for å utdanne framtidas arbeidskraft, sa Ap-nestleder Trond Giske i sitt innlegg. Han var invitert til konferansen for å snakke om framtidas næringsliv og kompetanse. Giske viste til den enorme teknologiske utviklingen og hva dette betyr for dagens ungdom.

– De unge står over for en utfordring som ikke var der tidligere. I titusenvis av år gikk generasjon etter generasjon i sporene til foreldrene sine. Var du gardsgutt eller fisker var det ikke spørsmål om du skulle bli noe annet en det foreldrene dine var. Nå har dette forandret seg voldsomt. Den teknologiske utviklingen har ført til at dagens unge må konkurrere med folk fra hele verden. I dag er det 350.000 ansatte i varehandelen som er en av de bransjene der den digitale utviklingen vil resultere i mange færre arbeidsplasser. Dette er jobber som ikke krever høgere utdannelse. Det blir stadig færre slike jobber, sa Giske - og uttrykte bekymring for hva som skal erstatte dagens mange ufaglærte jobber.

Han understreket at det er de unges framtidige arbeidsinnsats man skal leve av, og at det er der det må investeres.

Hver fjerde dropper ut

Giske var bekymret over en utvikling der hver fjerde elev faller ut av det videregående opplæringsløpet og fryktet konsekvensene av et samfunn der halvparten av de unge går videre i livet som ufaglært. - Dette kan bli en bombe under velferdsstaten, sa den tidligere statsråden som etterlyste sterkere satsing på yrkesfag.

Gründere

Det er Sunndal Sparebank, Sunndal Næringsselskap og Sunndal Næringsforening som arrangerer Sunndalskonferansen.

Jan Erik Larsen har ledet de fleste av dem. Slik også i år. Han innledet konferansen med å vise til at grunnmuren i norsk næringsliv består av de mange små bedriftene. Han slapp deretter til to lokale eksempler på dette. Åse Torvik ved Mosbøen Gård fortalte om deres veg til den suksessen de har opplevd med flatbrødproduktene sine. Alens Flis og Mur og Ødegårds Supply og Renhold er to forholdsvis nystartede firma som fortalte om sine ambisjoner og erfaringer så langt.

Roboter med intelligens

Flere digitale gründere fortalte om sin virksomhet. Lars Bårdsgård Astveit i Rocketfarm jobber med å gi roboter kunstig intelligens.

– Roboter har så langt forholdt seg til strenge regler. Vi jobber med å bytte ut reglene med rammer. Vi jobber med å utvikle roboter som tar valg og ikke bare gjør det vi sier de skal gjøre.

Ut av isolasjonen

Steffen Mio Kristiansen i firmaet No Isolation ble introdusert som Norges smarteste. Firmaet har som målsetting å få folk ut av sosial isolasjon, og har utviklet roboten AV1 som blant annet kan hjelpe barn og unge med langtidssykdom til å følge undervisningen i klassen mens de er borte fra skolen. Roboten kan også brukes til å holde kontakt med venner. Nå jobber firmaet med å tilpasse bruken til eldre som slik kan bruke roboten til å ha kontakt med venner og slektninger.

De tilstedeværende på konferansen fikk møte flere foredragsholder som hadde spennende ting å komme med. På programmet sto også Marte Gerhardsen fra Tankesmien Agenda, som stilte spørsmålet: Blir det jobber til alle?