Klokka er fem om morgenen. Roy Klokseth starter dieselmotoren om bord i sjarken sin og setter kursen mot lokale fiskesteder i Langfjorden. I sommer er det der han stort sett har fisket.

70 garn

Driva møtte opp på kaia i Ranvik en fredag tidligere i sommer. 70 garn fordelt på seks lenker ble i morgentimene dratt i Eresfjorden. Fangsten består i hovedsak av kolkjeft, eller lysing som fiskearten også kalles. En fisk som er blitt etterspurt av gourmetkokker.

Klokseth manøvrerer sjarken til kai med dagens fangst. Denne dagen er også far Kolbjørn med. I sommer er det blitt mange turer på pensjonisten som viktig hjelpesmann både om bord i båten og når blytunge plastbaljer med fisk skal lastes på tilhengeren og så raskt som mulig fraktes til mottaket i Harøysund.

Kolbjørn har vært ivrig hobbyfisker siden barneåra, og trives om bord i båten.

– Roy klarer seg godt sjøl, men jeg liker å være med. Det er spesielt nyttig på fredager når fangsten skal fraktes til Harøysund. Jeg er ikke så ofte med på den turen, men gjør spesielt nytte for meg når lasten skal tas fra lasterommet og opp på bilhengeren.

Fikk gløden på lofotfiske

Roy startet som fisker allerede i 1994 da han kjøpte en mindre båt. Denne ble etter kort tid erstattet av en 32 foting med moderne utstyr. Dårlige priser gjorde at han la yrket på hylla i 2006.

I fjor vinter ble han i et par uker leid inn som mannskap av en fisker fra Stamsund i Lofoten. Lofotfisket ga mersmak. Det ble godt med skrei, og Roy lot seg imponere over den 35 fot store båten som fungerte utmerket. Det går mye på automatikk både når det gjelder utsetting, draging og greiing av garnlenkene.

– Det ble til at jeg kjøpte båten og kjørte den til kai i Ranvik. Det har så langt vært en grei investering.

– Hvor mye har du investert i båt og utstyr?

– Investeringen er betydelig. Må få skryte av Nesset Sparebank som hadde tro på opplegget mitt. De har vært behjelpelige med det finansielle. Ulrik Molton i næringshagen har vært til stor hjelp. Jeg fikk også tilskudd fra kommunens kraftfond. Med inntektene jeg har fra båten går det rundt.

Måtte kappe finger

Roy Klokseth håper han kan fortsette som fisker framover, men sier det avhenger av helsa. I fjor sommer stakk han lillefingeren på en kråkebolle. I utgangspunktet en uskyldig hendelse som har skapt mye bryderi.

– Det endte med at legene måtte kappe bort halve fingeren. Bakteriene ødela beinet, og det ble nødvendig å foreta inngrepet. Jeg merker jo at alt ikke er som det skal når jeg skal gripe noe.

Klokseth sier fiske er et hardt yrke.

- Man får det litt igjen ut på ettermiddagen når man starter dagen i femtida hver morgen. Lengden på arbeidsdagen avhenger av hvor langt unna jeg setter garna, men har stort sett normale dager når det gjelder arbeidstimer.

I sommer er det blitt mye kolkjeft i garnet. Roy og faren Kolbjørn hadde helst sett at de fikk mer sei. Den er bedre betalt. De er begge uansett enige om at de har spennende dager på fjorden.