Temaet «omsorgsberedskap» sto i fokus da Surnadal Røde Kors og Surnadal Sanitetsforening inviterte til regional fagdag i Surnadal lørdag.

Ett ønske om ett god samarbeid på tvers av sanitetsforeninger, nødetatene, kommunen og andre frivillige instanser la grunnlaget for fagdagen, og mange lokale aktører bidro med foredrag knyttet opp mot temaet.

Frivillige i spissen

Blant foredragsholderne var beredskapsleder Jorunn Ørsal, leder i Sanitetsforeningen Mette Helen Mikkelsen, seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Møre og Romsdal Renate Frøyen, nettsjef i Svorka Ivar Vikan, visepresident i Norges Røde Kors Snorre Gundersen, og politimester i Møre og Romsdal Ingar Bøen.

– Om det går ett snøras, eller det er en båt i havsnød, så er det stort sett de frivillige som er i spissen, sa Bøen.

Han beskrev omsorgsberedskap som noe mer enn vann, brød og varme. Det å bruke tid på noen andre enn sine nærmeste og sine venner, denne empatien og ønsket om at andre skal ha det bra gjør at de frivilliges innsats er en uvurderlig ressurs.

– Når politimesteren står på TV og mottar skryt og gode ord etter en redningsaksjon, sitter det nok en kar i rød drakt, sliten etter innsatsen og spiser nistepakken sin, smilte han.

Todalsraset som eksempel

Lokal kunnskap, samarbeidsavtaler og det å snakke og øve sammen var temaer som gikk igjen gjennom konferansen.

Reidar Brøske har i mange år vært leder i Surnadal Røde Kors, og inngikk i 2013 ett samarbeid med Surnadal kommune, og bare tre måneder etter gikk raset i Todalen. Raset ble nevnt mange ganger gjennom konferansen, og med god grunn. Denne hendelsen gjorde at sanitetsforeningene og Røde Kors måtte trå til og bistå i arbeidet.

Må øve mer sammen

Også brannsjef Tor Arne Moen deltok under konferansen og fortalte om lokalt beredskapsarbeid i Surnadal. Moen mente Surnadal bare til en viss grad er forbered om det skulle oppstå en krise, og poengterte viktigheten av å kunne øve på slike hendelser. Å arrangere øvelser hvor nødetatene er med, samtidig som de frivillige, er en god måte å være bedre forberedte på, mente han.

Konferansen ble svært vellykket, med mange nye innfallsvinkler på temaet omsorgsberedskap.