Sunndalspolitikerne har en utfordrende budsjetthøst i vente. I rådmannens foreløpige forslag til budsjett for neste år ligger det inne et kutt på til sammen 25 millioner kroner. Se sak på driva.no . Rådmann Randi Dyrnes og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Gerda Lervik, gikk gjennom det foreløpige budsjettforslaget for lokalpressen mandag. De peker på at forslagene synliggjør hvilke konsekvenser kuttene kan få, men at det er opp til politikerne å fatte beslutningene.

Gerda Lervik sier hun som hovedtillitsvalgt er glad for å bli tatt med i prosessen på et tidlig tidspunkt. Hun sier det så langt som mulig skal jobbes for å unngå oppsigelser av ansatte i de forestående kuttrundene.

Lervik ser utfordringene med å kutte sjukeheimsplasser til fordel for flere heldøgns baserte omsorgsboliger, men er glad for at den heimebaserte omsorgen skal styrkes.

Rådmann Randi Dyrnes er klar på at det må kuttes tilsvarende 25 millioner kroner på 2018-budsjettet. Dersom politikerne ikke blir med på det, vil de ut fra dagens økonomiske status bare skyve utfordringene foran seg.

Ordfører Ståle Refstie sier det nå blir opp til politikerne å vedta omorganiseringer og kutt. Han håper det ikke blir nødvendig å gå for alle de forslagene som rådmannen peker på.

- Nødvendigheten av kutt skyldes i hovedsak frafallet i eiendomsskatten for kraftverk. Dette utgjør ni millioner kroner årlig. I tillegg får vi økte lønnsutgifter i forhold til skatt og rammetilskudd på seks millioner.

Refstie vil ikke forutsi reaksjonene fra politikerne under tirsdagens ØP-møte, men sier det må en grundig faglig vurdering til av konsekvensene av de ulike foreslåtte tiltakene.

- Når det gjelder skolen på Gjøra var vi tidligere tydelig på at vi ønsker å beholde skolen blant annet på grunn av ungene på fjellgardene. Konsekvensene av forslaget må grundig vurdere på nytt. Nå får vi se om det blir mer penger på kommunene dersom det kommer et regjeringskifte. Jeg har forhåpninger om det. En ny regjering vil gjøre noe med kraftverksbeskatningen og gi kommunene generelt bedre rammer.