Sunndal kommune drives for dyrt. Kommunens inntekter fra eiendomsskatt fra verker og bruk er redusert fra 2017, og i budsjettbehandlingen for 2017 ble det ikke gjort tilsvarende tilpasninger i driften. Budsjettet ble balansert ved bruk av disposisjonsfond. Ved utgangen av første halvår har kommunen også pådratt seg et merforbruk, i all hovedsak innenfor pleie- og omsorgstjenesten. Allerede i løpet av året må det iverksettes tiltak for å opprettholde budsjettbalansen.

– Å balansere budsjettet ved bruk av fond var det første OBS-varselet. I flere år har vi brukt ostehøvelen, og vi har barbert hver enkelt budsjettkonto. Nå må vi handle. Det må store og mer overgripende tiltak til for å få budsjettkontroll, sa rådmann Randi Dyrnes i ØP-møtet onsdag. Da hadde allerede økonomisjef Andrea Fivelstad kommet med en advarende pekefinger og til og med antydet at Sunndal beveger seg i retning av en tilværelse på Robek-lista dersom ikke rammestyringen blir strengere. Pleie- og omsorgssjef Anne Berit Vullum hadde fulgt opp og orientert om store overskridelser så langt i år, som blant annet skyldes ressurskrevende brukere, svikt i inntekter på institusjonsbetalinger og økt bruk av overtid.

– Noe av det skal vi greie å ta inn, men vi kommer ikke i mål, sa hun.

Også innen andre tjenester, som barnehagetjenesten og eiendomstjenesten, går det mot overforbruk. Blant annet som følge av at det fødes mange barn i Sunndal – og kommunen dermed har valgt å videreføre drift ved barnehagene Villabyen og Mogrenda – som egentlig er nedlagt.

Skolenedleggelse

Mange reagerte da driva.no lørdag kunne melde at administrasjonen i Sunndal har lagt fram forslag som vil medføre et samlet kutt i budsjettet for 2018 på 25 millioner kroner. Driftsutgiftene skal videre ned med fire millioner i 2019 og fem millioner kroner i 2020.

Rådmannen foreslår nedleggelse av Gjøra oppvekstsenter fra neste høst. Nedleggelse av sykehjemsplasser. Dobling av SFO-satser.

I møtet tirsdag valgte politikerne å sette bremsen på.

– Jeg vil ta dette til orientering, og ikke mer enn det, sa Erling Outzen (SV) om rådmannens forslag.

Han la på vegne av Ap og SV fram forslaget som fikk utvalgets enstemmige tilslutning. Her tas rådmannens forslag til fordeling av rammer til foreløpig etterretning.

– Budsjettet skal vedtas i desember, ikke nå. Jeg kan ikke slutte meg til innstillinga, sa Outzen, og la til at dette ville ha låst politikerne og begrenset handlingsrommet for politiske prioriteringer fram mot budsjettmøtet i desember. Han ga tydelig uttrykk for at flere av forslagene fra rådmannen vil være umulige å svelge. Det samme gjorde flere av de andre politikerne. Noen nevnte at de ikke helt greide å ta på alvor forslaget om å kutte skolen på Gjøra.

– Vi må løfte på mange steiner for å ta de rette grepene. Vi må kutte, og vi må være sikre på at vi kutter på rett plass, understreket Synnøve Helland (Sp).

– Nå har vi startet debatten, vi ønsker å fortsette den, og ta den grundig og alvorlig, sa Lusie Gjersvoll (Ap). Hun viste til at det er omfattende forslag administrasjonen har lagt fram, som må vurderes nøye.

– Jeg har tro på at vi skal lykkes me dette arbeidet, sa ordfører Ståle Refstie (Ap).

– Men det kan bli en krevende høst før vi er i mål.

Forslaget fra Ap og SV ble enstemmig vedtatt.

Kutter i godtgjørelse?

Stig Rune Andreassen (Frp) tok i møtet til orde for å vurdere å kutte i møtegodtgjørelsen for politikerne. Satsene i Sunndal er høye, og Andreassen ga uttrykk for at en reduksjon nå i denne situasjonen vil være et viktig signal fra politikerne. Han hadde regnet seg fram til at en reduksjon på ti prosent vil utgjøre cirka 75 tusen kroner i året. Utvalget lar Andreassens forslag følge saka videre.

Tidlig i prosessen

Når Sunndal-rådmannen nå allerede i august legger fram et foreløpig budsjettforslag, er det for å gi mulighet til å komme med politiske innspill tidlig i prosessen.

Hun viser også hvilke konsekvenser endringer i budsjettrammene for tjenestene i kommunen kan få. Hun understreker at tiltakene som foreslår ikke er fullt utredet, men at de vil være en indikasjon på hva som kreves av omstilling. Hun sier at forslagene vil sørge for at Sunndal kommune får en god balanse i driften og sikrer en robust kommune for framtida.

– Forslagene som legges fram er vurdert til å være de som gir best effekt og som sikrer fortsatt gode tjenester fra kommunen.

I møtet i oppvekst- og omsorgsutvalget i dag, onsdag, kommer blant annet foreløpig budsjett og årsplan for grunnskoletjenesten til behandling. Det er her nedleggelse av skolen ved oppvekstsenteret på Gjøra foreslås, noe som er anslått å gi et innspart beløp i 2018 på 1,25 millioner, deretter 3 millioner årlig. Det foreslås også 50 prosent økning i SFO i 2018 og ytterligere 50 prosent i 2019, som vil gi et innspart beløp på en halv million i 2018 og ytterligere 900.000 kr i 2019.

For pleie- og omsorgstjenesten foreslås det å avvikle åtte sykehjemsplasser, samt å omgjøre en sykehjemsavdeling med 16 plasser til bofellesskap. Dette vil gi et innspart beløp på 14,5 millioner kroner.

For barnehagetjenesten foreslås blant annet ett barnehagetinntak årlig og sommerstengt barnehage, som vil gi innsparinger på henholdsvis 2 millioner og 500.000 kroner.

I TMK-utvalget torsdag blir også det foreløpige budsjettet og årsplanen for kommunalteknisk tjeneste, eiendomstjenesten, kulturtjenesten og plan-, miljø- og næringstjenesten behandlet. Blant tiltakene som foreslås er reduksjoner i stillinger og avvikling av stillinger. Det foreslås også å senke renholdsstandard på kommunale bygg.

Tirsdag skulle ØP-utvalget komme med signaler om tjenestene det er fagutvalg for – økonomiavdelingen, rådmannen og service- og informasjonsavdelingen. Dette skjedde imidlertid etter Drivas deadline.

Etter at de ulike fagutvalgene har sagt sitt om rådmannens forslag, legges det 18. oktober opp til en arbeidsøkt med kommunestyret og de tillitsvalgte. Det endelige forslaget til budsjett og økonomiplan kommer fra rådmannen 7. november, og behandles av ØP-utvalget i slutten av november. 13. desember gjør kommunestyret sitt vedtak.