Det går fram i saksframlegget til møtet i oppvekst- og omsorgsutvalget kommende onsdag.

I saksframlegget tegner Reinset et bilde av en Sunndal-barnehage under press.

Dyre og dårlige løsninger

Det er i dag fire barnehager i Sunndal, dersom oppvekstsenteret på Gjøra og Bikuben ved asylsøkermottaket holdes utenfor. Barnehagene har en samlet kapasitet på rundt 285 plasser. Antallet barn i disse barnehagene er imidlertid i dag 304. I tillegg er det venteliste. I mars i år manglet barnehagen 41 småbarnsplasser. I midten av august manglet 19 plasser. For å oppfylle retten til barnehageplass har tjenesten valgt å opprette midlertidige plasser ved å ta i bruk de nedlagte barnehagelokalene ved Mogrenda og Villabyen.

Reinset peker på at Sunndal kommune over flere år har hatt en praksis med midlertidige barnehageplasser: Nedlagte butikklokaler på Grøa, grendehus i Øksendal, klubbhus og lavvo på Ålvundeid, bedehus i Ålvundfjord, kontorlokaler og kommunale boliger i sentrum. Alle har vært tatt i bruk som barnehage. De midlertidige løsningene er både dyre og dårlige. Reinset peker blant annet på at eiendomstjenesten har hatt store og uforutsigbare utgifter knyttet til å gjøre lokalene brukbare til barnehage.

– I en slik tilnærming blir helhetstanke, langsiktig tekning og vektlegging av kvalitet for barna og de ansatte dessverre underordnet.

For barnehagetjenesten utgjør de ekstra utgiftene til drift av bygg rundt én million kroner i 2017.

– Disse midlene tas av ramma til barnehagetjenesten og får konsekvenser for den øvrige drifta.

Store utfordringer

Stortuva skal etter planen erstattes i løpet av et par år, og barnehagesjefen løfter fram nye Holssand som et godt barnehagebygg.

Derimot er det til dels store utfordringer særlig ved Holten barnehage, den eldste barnehagen i kommunen – for øvrig også blant de eldste i landet. Bygget for en annen tid rent pedagogisk, og gradvis utvidet som følge av økende etterspørsel. I dag består Holten av seks avdelinger fordelt på fire bygg, flere av dem er tidligere bolighus.

– Den pedagogiske situasjonen med å drifte en institusjon, der barna må forflytte seg tidlig og seint mellom bygg med sekk og klær på slep, er uholdbar, skriver Reinset.

Ved Tredal barnehage er den fysiske kapasiteten for dårlig, blant annet rapporterer personalet daglige utfordringer knyttet til plassmangel. Arbeidstilsynet har også påpekt avvik på arbeidsplasser for pedagogisk personale.

Nye barnehager?

Reinset mener det bør utredes en mulighet for utvidelse av både Holten og Tredal barnehage, slik at de kan ta opp den manglende kapasiteten barnehagetjenesten har stått overfor i mange år.

– Det bør også vurderes om de eksisterende barnehagene har god nok kvalitet i møte med framtidas behov, eller om det rett og slett bør bygges to helt nye barnehager i sentrumskretsene, skriver hun.

I tillegg må det vurderes om en midlertidig løsning skal utredes for å tilfredsstille arbeidstilsynets krav om arbeidsplasser for de ansatte ved Tredal barnehage, eller om dette skal ses i sammenheng med en eventuell renovering eller utbygging av barnehagen.

Til møtet i oppvekst- og omsorgsutvalget innstiller rådmannen på at det skal nedsettes ei arbeidsgruppe bestående av styrerne ved barnehagene Holten Holssand og Tredal, tillitsvalgte og representanter fra eiendomstjenesten. Innen utgangen av april skal gruppa ha utarbeidet en plan for nødvendig utbygging og tilpasning av barnehagetjenestens bygningsmasse til dagens behov og framtidas krav til kvalitet for de minste i barnehagen.