Surnadal Røde Kors håper på oppslutning rundt Aksjon Redningsbåt. Farkosten vil stå klar på henger slik at den kan tas med på oppdrag på fjellet eller langs kystlinja. Hjelpekorpset i Surnadal dekker 42 prosent av Trollheimen med sine mange vann og har ei kystlinje i egen kommune på 136 kilometer, samt at Surnadal Røde Kors dekker den frivillige beredskapen i Halsa. Hjelpemannskapene er med på mange søk og redningsoppdrag i løpet av et år. Seinest var de utkalt for å bidra i søket etter jegeren fra Kvanne som blei funnet omkommet i Hemne. De blir også utkalt av hovedredningssentralen til oppdrag som innebærer søk og redning

– Vi har den siste tiden vært utkalt på flere aksjoner der behovet for bruk av båt har vært til stede, sier operativ leder Linda Kvande i Hjelpekorpset.

Det er bare to kommuner i Norge som har flere turisthytter enn det Surnadal har innenfor sine kommunegrenser. Hyttene ligger mange i Trollheimen. For å komme raskt inn i området ved Trollheimshytta vil en båt til å krysse Gråsjøen med være til stor hjelp. En strekning som krever seks timers gange. Med båt vil responstida reduseres og redningsbåt vil være en sikkerhet for de 1200 med fritidshus og hytter i Trollheimen og Surnadal.

– Det samme er også absolutt til stede på alle fjordene på Indre Nordmøre, sier Kvande.

Redusere responstid

Mange har og stadig flere bygger seg hytter langs Todalsfjorden, Stangvikfjorden, Surnadalsfjorden, Bæverfjord og Bøfjorden for ikke å snakke om i Halsa. Alt innenfor det området Surnadal Røde Kors Hjelpekorps dekker. Derfor ser hjelpekorpset behov for en båt som kan ta 6–8 mann samt nødvendig hjelpeutstyr.

– En båt som til enhver tid står rigget på henger vil forkorte utrykningstida vår enormt, sier Kvande.

Beskjeden økonomi

Surnadal Røde Kors Hjelpekorps er en frivillig organisasjon med beskjeden økonomi. Korpset har avtale med Surnadal kommune om en liten kompensasjon for døgnkontinuerlig vakt. Ved utrykninger dekker Hovedredningssentralen, AMK og Politiet reelle utgifter. Korpset har ellers ingen inntekter. Derfor håper Røde Kors på støtte i denne aksjonen.

– Vi har de senere årene hatt problemer med å låne båt på det private markedet, sier Kvande.