– Det at så mange døde i fjor viser hvor viktig det er at personer i risikogruppene vaksinerer seg, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet i ei pressemelding.

I alle Driva-kommunene tilbys influensavaksinering nå i tida som kommer. Cesilie Hildre Indergård ved helsestasjonen i Sunndal oppfordrer alle i risikogruppene om å vaksinere seg.

Det er langt igjen før vi her i landet når målet om at 75 prosent av risikogruppene tar vaksinen. En spørreundersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 28 prosent av personer i risikogruppen tok vaksine sesongen 2016/2017, mot 23 prosent sesongen før. Det er særlig de eldre som har tatt oppfordringen om vaksine, samlet sett oppgir 38 prosent av dem over 65 år at de tok vaksine sist vinter. Blant de som både er eldre og har en kronisk sykdom, var andelen 55 prosent. Disse tallene utgjør en økning på 11 prosent sammenlignet med sesongen 2015/2016.

– Vi er på rett veg. For andre år på rad sier vi en økning i antall vaksinerte. Det er veldig gledelig. Den årlige influensavaksinen er den viktigste måten å forebygge sykdommen på, sier Tønnessen.

Rammet eldre hardt

Det er omtrent 1,5 millioner mennesker her i landet som har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom. Risikogruppene omfatter alle som er 65 år eller eldre, samt personer med enkelte kroniske sykdommer.

Utbruddet i fjor rammet eldre spesielt hardt. Det var en stor økning i antall eldre over 65 år som oppsøkte lege og fikk påvist influensa.

De fleste sykehusinnleggelsene og dødsfallene forrige sesong var også blant personer over 65 år.

Vinterens utbrudd ble klassifisert som middels kraftig for befolkningen sett under ett.

Allerede i omløp

– Det er meldt om få tilfeller av influensa foreløpig, men det er likevel influensa i omløp allerede. Hvordan denne sesongen blir og hvilke virus som vil dominere, er vanskelig å uttale seg om før den er ordentlig i gang, sier Karoline Bragstad, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet i ei pressemelding.

Nå ved starten av sesongen ser vi at både viruset som dominerte i fjor, og et influensa B-virus er i omløp. Begge har vist seg tidligere å spesielt ramme de eldre.

– Det er også andre typer influensavirus som sirkulerer ellers i verden, som kan få betydning for hvordan sesongen blir, sier Bragstad.

Et influensautbrudd varer i gjennomsnitt 12 uker, og topper seg oftest rundt juletider eller rundt vinterferien. Risikogruppene og helsepersonell som har pasientkontakt anbefales å ta influensavaksine innen utgangen av november fordi det tar noen uker for kroppen å svare på vaksinen.

– Noen har nok erfart at de tok vaksinen for sent og likevel fikk influensa, så det lønner seg å være tidlig ute, sier Tønnessen.

Gjennomsnittlig effekt av influensavaksine er 60 prosent. Dette betyr at man i noen tilfeller kan få influensa selv om man er vaksinert. For disse ser det likevel ut som at vaksine kan gi et mildere sykdomsforløp, og kan redusere sannsynligheten for utvikling av alvorlig sykdom.

Tønnesen understreker også at det ikke er mulig å få influensa av influensavaksinen, og at den har få og milde bivirkninger.