Da badevekta for første gang tippet over og viste et tresifret tall, bestemte Stig Arne Sandblåst fra Sunndal seg. Han begynte å stikke ut. Inger-Marie Berg fra Surnadal stakk ut hele 328 ganger til 59 turmål i sommer og høst! Begge medgir at de er bitt av basillen. Stikk UT!-basillen.

Det var søndag 30. april Sandblåst tråkket opp på badevekta. Han likte slett ikke det han så. Et tresifret tall, pluss et komma.

– Jeg hadde aldri veid så mye, aldri over hundre kilo. Jeg har aldri vært overvektig. Jeg var ikke komfortabel med det i det hele tatt, og bestemte meg, sier han.

– Jeg ville gå ned tjue kilo.

Et litt hårete mål, medgir fræningen, som i dag er bosatt på Sunndalsøra, hvor han jobber som snekker for Grytnes. Han beskriver hvordan han gikk på med dødsforakt.

Stig Arne la om kostholdet; han begynte å spise havregryn til frokost, og kuttet også ned på mengden mat han spiste gjennom dagen.

I tillegg begynte han å gå. Korte turer. På Stikk UT!!-kartet fant han de grønne turene, valgte også ut en og annen blå. I Fræna, Sunndal, andre kommuner i nærheten.

Målet ble etter hvert å gå minst femti turer i løpet av året. Det målet nådde han. Den Femtiende Turen feiret han med å stikke ut til Jendemsfjellet i Fræna, en rød tur, som ble en slags krone på verket, ler han.

– Jeg bestemte meg for å ta et spesielt mål som den femtiende turen. Jeg har vært der flere ganger før, har vokst opp der og sett det fjellet hver bidige dag i oppveksten. Jeg ventet på finværet, og feiret på toppen med en Firkløver!

Til sammen ble det cirka 70 turer til 50 turmål i løpet av sommeren og høsten – 37 av turmålene registrerte Stikk UT!!-turer.

– Det som trigger mest er å komme opp, komme seg på toppen, da er det verd det, alt slitet, sier han. I Sunndal er turen til Karihaugen i så måte en favoritt, det samme er Halskammen – kanskje ikke selve turen, slitet på stien oppover, men opplevelsen og utsikten når en kommer fram, ler han.

Så – hva med badevekta? Hvordan gikk det med den?

– Jo da, den kom ned på 82 kilo, så jeg nådde målet, fastslår han. Etterpå har han imidlertid lagt på seg tre-fire kilo igjen. Planlagt, understreker snekkeren, som forteller at han jobber utendørs 230 dager i året – og begynte å fryse så mye lettere da alle kiloene forsvant.

Ellers merker han godt at kroppen fungerer bedre. Hverdagene er lettere, ganske enkelt.

– Det er stor forskjell fra hvordan jeg hadde det for bare et halvt år siden, understreker han.

– Jeg har mer overskudd, særlig på kveldene. Jeg merker det veldig godt. Har mye mer energi.

– Har du et godt råd til andre som vil opp av sofafella?

– Begynn å gå. Bare kom deg opp og ut døra. Få gjerne med deg noen. Og så er det viktig å ikke miste motet. Sjøl var jeg på min første tur i Torvika, og tenkte at «Herregud, dette her gidder jeg ikke!». Det gikk bare oppover og oppover, og jeg hadde virkelig lyst til å snu! Jeg hadde fire stopp på turen, og brukte 35 minutt. Men opp kom jeg. På slutten av sesongen gikk jeg samme turen på 19 minutt.

Aller flest Stikk UT!-turer til turmål i Driva-distriktet, er det Inger-Marie Berg fra Surnadal som har i år. Hele 280 turer til alle de tolv turmålene i Surnadal, og 328 turer til 58 turmål når vi ser hele Nordmøre og Romsdal samlet. Det betyr at hun nesten har gått to turer hver eneste dag gjennom hele sommeren og høsten.

– Jeg synes det er artig å gå på tur, smiler hun.

– Jeg begynte å gå på Syltenebba, det er ikke så langt fra der jeg bor, så det var lettvint å få til, sier hun. Turen har blå gradering, og har hatt et totalt besøk på 931 i år. Mange av dem er det Inger-Marie som har registrert. 82 ganger gikk turen til Syltenebba. Ofte har hun tatt Roparen samtidig – der har hun vært hundre ganger i sommer og høst.

Hun forteller til Driva at hun bestandig har likt å gå på tur – men det var likevel noe som skjedde i år.

– Jeg ble vel litt ivrig, ler hun – og medgir at hun nok ble bitt av basillen. Målet for antall turer ble stadig justert – og ikke bare det; mannen Ole Arne og sønnen Dennis (9) fikk også et snev av Stikk UT!-feber og ble med og delte turgleden.

– Det ble litt kiving mellom far og sønn om å gå flest turer, forteller Inger-Marie. Vennskapelig kiving ble det også med naboene Irene og Even Sande – som begge gikk 250 turer til alle turmålene i Surnadal i år, og dermed havnet på 2. plass på lista.

– I tillegg til de lokale turene har jeg også gått noen turer i Midsund, Molde, Aukra, Fræna ..., lister hun opp.

Også Inger-Marie har erfart at det gjør godt å komme seg ut på tur. Hun forteller om mer energi og overskudd i hverdagen.

– Det gjør godt for kroppen å være i bevegelse!

Stikk UT!-sesongen er over, Friluftsrådet har gjort opp regnskapet etter de siste turene 31. oktober. Til sammen registrerte 14.189 personer seg som aktive brukere av Stikk UT! i 2017 – og de gikk til sammen 278.881 turer. Dermed ble det ny rekord – i år, som i fjor og året før.

Marte Melbø i Friluftsrådet forteller til Driva at Smøla ble med som ny Stikk UT!-kommune i år, med god deltakelse, noe som har bidratt til økningen. Også i Driva-kommunene har det vært stor aktivitet – med vekst i Surnadal og Nesset, stabilt antall registrerte turer i Sunndal, og en nedgang i Halsa. Rindal er ikke Stikk UT!-kommune.

– Hva som er årsaka til at vi også i år har vekst i Stikk UT! er vanskelig å si, men vi tror vel den store aktiviteten gjenspeiler en bølge i tida, mange går mye på tur, sier Melbø. Hun peker også på at alle husstander i området får tilsendt kart og turbeskrivelser, og på den måten inviteres til å være med. Det å gå Stikk UT!-tur har blitt en snakkis, legger hun til.

– Vi får ofte høre fra folk at de «egentlig ikke er turmennesker» – men så går de likevel Stikk UT!-turer, legger hun til.

I Sunndal kommune er Siv-Grete Sponås Stikk UT!-ansvarlig. Hun forteller at hun har lagt merke til at flere nå ser ut til å velge mer krevende turer, og tror det kan skyldes at de rett og slett har gått seg i bedre form.

Som Sandblåst. Når Sponås nå forteller at hun er i ferd med å sette opp nye Stikk UT!-utfordringer i Sunndal – blant annet røper hun at Børsetkjerringa og Vinnu blir nye turer på kartet neste år, til glede for mange – er Sandblåst en av dem som begynner å planlegge nye fine turopplevelser. Til neste år er målsettingen hans å gå minst 75 turer.

– Du kan nok si at jeg er bitt av basillen!, nikker han. Og funderer på hvordan han skal holde formen ved like gjennom vinteren.

– Tja, jeg har jo tenkt på at det hadde vært artig med randonee og toppturer på ski også, smiler fræningen.

– Så da må i vel bare prøve det au!

PS: Det blir Stikk UT! Ski også til vinteren. Sesongen starter 15. desember!

Under kan du se lista over alle som har gått til samtlige turmål i alle de fire kommunene vi dekker.