De borgerlige partiene er enige om å fjerne skatten på verk og bruk, den såkalte maskinskatten.

Vertskommuner for store industrianlegg i landet vil rammes hardt av at skatten fjernes. For Sunndal alene vil dette på sikt utgjøre et tap på 25 millioner kroner årlig.

KrF gikk med på å fjerne maskinskatten, sjøl om partiet i sitt alternative statsbudsjett gikk inn for å beholde skatten for å sikre kommunene gode økonomiske kår.

- Det var ikke flertall for dette i Stortinget, så for meg er det ubegripelig (!) at KrF kunne gå med på dette, skriver ordfører Ståle Refstie i Sunndal på sosiale medier etter at nyheten ble kjent.

I kommunestyremøtet onsdag hadde ordføreren fortsatt håp om at KrF ikke skulle gi seg.

- Vi setter vår lit til KrF i forhandlingene, sa Refstie.

- Hvis forslaget går igjennom betyr det minst 800 millioner kroner i tap for kommunene, men faktisk 150 millioner mer i skatteinntekt til staten, påpekte Erling Outzen (SV). Når skatteendringen er faset inn vil selskapsskatten, som går til staten, øke med 150 millioner.

- Tror ordføreren at nåværende regjering har en slags hemmelig drøm om å avfolke distrikts-Norge?, la han til.

Utfasingen av maskinskatten skal skje over flere år enn regjeringen la opp til i forslaget til statsbudsjett.

Det er samtidig enighet om flere kompenserende tiltak for kommunene, med skjønnsmidler, retaksering og unntak for kraftmaster og enkelte andre installasjoner.

- Det loves kompenserende tiltak for industrikommunene, men det gjenstår å se hvor store de blir, og hvor lenge de vil vare, skriver Refstie.