Helmut Sternbeck har jobbet som avløser siden han var 17 år. I år får han Røkterprisen for durabelig innsats i fjøset.

Helmut Stenbeck gikk tre år på landbruksskole og gikk rett ut i fjøset. I 47 år har han jobbet som avløser, Han startet heime i Øst-Tyskland på en gård nordøst om Berlin. 10.000 dekar og 400 melkekyr pluss ungdyr var det på gården. Først var gården et kollektivbruk. Seinere blei det privatisert. Men i 2002 kastet gårdbrukeren inn håndkleet. Bruket var for lite, det bar seg ikke. Året var 2002 og Helmut sto på bar bakke.

Men han ante råd. I Steigen i Nordland ver det en ring med tyske avløsere. Dit reiste han og fikk jobb. I 2006 kom han til Surnadal og har jobbet her siden. Som avløser tar han fjøsstellet for bonden når denne trenger fri på ettermiddager, helger og i ferier. Å hjelpe til i andres fjøs er livet til Helmut. Han trives med det og kunne ikke tenkt seg og gjort noe annet. Få sykedager og egentlig litt for mange arbeidsdager blir det på Helmut.

– Jeg liker å jobbe med dyr og landbruk, sier Helmut.

I år får Helmut som en av to avløsere i Surnadal Røkterprisen. Prisen deles ut av Produsentlaget, Bondelagene og Veterinærtjenesten i Surnadal. Røkterprisen er innstiftet for å hedre bønder som driver sine fjøs godt med tanke på hygiene, stell og dyrevelferd. Men siden en røkter defineres som en person som passer og steller husdyr for eksempel fjøsrøkter, så velger juryen i år å gi den høythengende utmerkelsen til to avløsere de mener gjør en særs god jobb hos de bøndene de jobber for. Den andre avløseren som får røkterprisen er polske Andrei Glukowski

– Disse to karene gjør en aldeles utmerket jobb, og Helmut jobber hos tre bønder som har fått røkterprisen tidligere, sier veterinær Frode Andresen, primus motor for Røkterprisen.

Mens Helmut er avløser hos fem bønder er Andrei fast hos Endre Roaldset og om sommeren styrer han Fellesbeitet over Skei. Andrei er en polsk offiser som plutselig blei arbeidsledig og fikk seg jobb som avløser i Norge.

– Han har lært seg gårdsarbeid i Norge og gjør en veldig god jobb der han er, sier Andresen.

Røkterprisen blei utdelt på Kløvertsukvelden mandag. Helmut var alene om å ta imot prisen da Andrei er på ferie.