En grei huskeregel når du handler julegaver er alltid å be om byttelapp, råder Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Det finnes nemlig ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Den frivillige ordningen som gjør det mulig å bytte gaver, har likevel lange tradisjoner.

– Den langvarige praksisen i handelsstanden gjør at du som regel får byttet varer i romjula, sier Høst.

Hun mener det er ekstra omtenksomt å legge en byttelapp sammen med julegaven.

– Det gjør det litt enklere å bytte for den som får gaven. Det er nemlig butikkenes egne regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk.

– Mange ønsker å være helt sikre på at den som får gaven skal kunne bytte.  Da er byttelappen inni like viktig som navnelappen utenpå gavepapiret, sier hun.

Angrerett på nettetEr gaven kjøpt på internett, har du i utgangspunktet ikke byttemulighet i romjula. På den annen side har du 14 dagers angrerett fra varen kommer frem til den som kjøpte den. Regelen gjelder om den ble kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk.

– En utfordring er at du må handle julegaven tidlig nok til at du rekker å få gaven under treet på selve julekvelden.

Får du nyss om at den som fikk gaven vil bytte den? Vær rask med å melde fra om at du angrer på kjøpet. – Vær rask med å skrive en e-post til selgeren om at du vil angre, og legg gjerne ved angrerettskjemaet du fikk tilsendt. Da kan du sende eller levere varen innen 14 dager etter at du meldte fra at du angret deg. Husk samtidig at det er du selv som er ansvarlig for trygg retur.

Selv om to uker kanskje har passert siden varen kom i hus, kan det være smart å forhøre seg om byttemulighetene til nettbutikken.

– Konkurransen blant nettbutikker er stor, og det virker som at en del har skjønt at de kan vinne kunder på å utvise god service, sier Høst.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet.

Bruk opp gamle gavekort– Nordmenn har gavekort for milliarder liggende. Bruk gjerne disse til å spe på julegavebudsjettet, oppfordrer hun. Men før du går triumferende inn i butikken for å handle julegaver med gavekortene du hadde liggende, bør du sjekke utløpsdatoen på kortet.

– Pass på at gavekortet fortsatt kan brukes, og bruk det nå om fristen nærmer seg. Det er kjedelig å brenne inne med gavekort for hundrevis av kroner. Gi gjerne til veldedighet, men ikke til butikken, sier hun.

Står det ikke noe, er det gyldig i tre år etter at det ble kjøpt.

Gavekort i gaveGavekort kan også være gaven til den som har alt, og gir fleksibilitet når du er usikker på en blusestørrelse, hvilken dato som passer for konsert, eller til hvilken hudtype kremen skal passe.

– Hvis en sofagris kommer i superform fordi du ga et gavekort i en sportsforretning, er det flott, men det sikreste er å gi gavekort på noe som du vet vedkommende ønsker seg, råder hun.

Vær også oppmerksom på at noen gavekort koster penger. Du må for eksempel betale 550 kroner for et gavekort verdt 500 kroner. Andre gavekort taper seg i verdi over tid, slik at du får mindre å handle for om det for eksempel har gått mer enn et halvt år.

– Det er hva Forbrukerrådet kaller en «dårlig deal», sier Høst.