Utdanningsforbundet får i 2017 rekorddeltakelse på spørreundersøkelsen om mobbing i skolen. Hele 435.000 elever over hele landet svarer. Av dem sier 29.000 (6,6 prosent) de blir mobbet enten av medelever, voksne på skolen eller digitalt av medelever. Det er flere som melder om mobbing i 2017 enn i 2016.

Nytt fra 2017 er at fylkesmennene er klageinstans for mobbesaker. Elevene kan melde mobbesaker til fylkesmannen om de mener skolen ikke griper tak i det. Fylkesmennene har mottatt 563 henvendelser siden ordningen blei innført fra skolestart i fjor. Dette viser mener Utdanningsdirektorattet ordningen fungerer.

Det mener også rektor Bjørn Høivik ved Surnadal ungdomsskole. Ikke det at skolen har hatt saker hos fylkesmannen. Men bestemmelsen har ført til at skolen har brukt tid på å ettergå egne rutiner og skjerpe innstatsen mot mobbing. Rektor ved skolen sier de tilløp til mobbing som skjer som oftest løses på laveste nivå, men i enkelte tilfeller må det jobbes mer grundig med saken.

- Hos oss har vi dette skoleåret hatt en større sak vi har jobbet med. Det er ikke mye, men dette er et nullvisjonsarbeid så en blir aldri fornøyd før vi når det. Ellers vet vi ikke hva Elevundersøkelsen viser for vår skole ennå, sier Høivik.

Surnadal kommune er MOT kommune og skolene er MOT skoler. Det jobbes aktivt for å unngå mobbing. I tillegg til den nasjonale Elevundersøkelsen gjennomfører kommunen en Spekter-undersøkelse for elever fra 5-10 i egen regi hver vår og høst.

- Denne undersøkelsen gir oss god innsikt og vi føler vi har bra kontroll, sier Høivik.

Den nasjonale undersøkelsen viser at 5 prosent av elevene på landsbasis svarer de blir mobbet av andre elever to til tre ganger i måneden eller oftere. 40 prosent av disse svarer at ingen voksne visste om mobbingen.

16,4 prosent svarer at skolen visste om mobbingen, men ikke gjorde noe. Disse tallene er uendret fra fjorårets elevundersøkelse.

Nesten 70 prosent av elevene som blir mobbet ofte, sier at de blir kalt stygge ting og ertet på en sårende måte. 45 prosent blir holdt utenfor og baksnakket, mens 25 prosent opplever fysisk mobbing.

Utdanningsdirektoratet har flere kompetansetilbud for ansatte i skolen, blant annet Inkluderende barnehage- og skolemiljø. Målet for satsingen er å skape et bedre skolemiljø som forebygger mobbing. Over 400 skoler i alle landets fylker har deltatt eller deltar i denne satsingen.