Orkidéprisen deles ut av Orkidé – Nordmøre regionråd – under den årlige Nordmørskonferansen. Torsdag var rundt to hundre deltakere fra nærings- og samfunnslivet i regionen samlet til konferansen på Caroline Kino- og konferansesenter i Kristiansund. Applausen runget da det ble gjort kjent at det i år er musikkspillet "Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy" som får prisen.

– Vi er stolte og ydmyke over å bli satt pris på av Orkidé, sier Fossum, som er produsent for stykket. Han framholder at prisen går til alle som har vært og er involvert i stykket. Det er mer enn hundre aktører som hvert år legger ned en enorm dugnadsinnsats for å skape lady-magi i Sunndal.

– Uten den innsatsen, hadde dette aldri gått, konstaterer Fossum.

Formålet med prisen er å motivere til en særlig innsats for tiltak som kommer hele Nordmørsregionen til gode. Prisen kan blant annet gå til noen som driver positiv markedsføring av regionen utad, eller som har bidratt til å sette Nordmøre ettertrykkelig «på kartet» på en positiv måte.

I begrunnelsen peker Orkidé på at musikkspillet har markert seg sterkt mange år, også langt utenfor Nordmøres grenser.

– Årets vinner er virkelig med på å sette kulturlivet på kartet, og den bidrar til å bygge regionen sammen. På Nordmøre er vi stolte av vårt sterke kulturliv, og ladyen er en kulturtradisjon som har bidratt til å begeistre oss «trauste nordmøringer» på usedvanlig vis. Årets vinner er et utmerket eksempel på hvordan profesjonelle skuespillere og lokale amatører kan bringe frem fremragende scenekunst år etter år, med stor entusiasme og like stor dose sjarm, fra smått til stort, fra ungt til mindre ungt.

Ladyen omtales videre som en del av vår felles kulturarv på Nordmøre. Orkidé låner også ordene til Ellen Horn, tidligere kulturminister og sjef for Riksteatret, i begrunnelsen: «Jeg har sett mange spel og vanligvis kjeder jeg meg på teateret, for jeg har sett så enormt mye, men dette musikkspillet er nærmest i egen klasse. Så gjennomarbeidet, så sjarmerende, så rørende og uten dødpunkter. Jeg ble helt grepet. Dette musikk-spillet kunne ha vært spilt både på Broadway og i London.»

Arbeidet med 2018-utgaven av musikkspillet er i full gang. Fossum forteller at det også i år er mye å glede seg til. Nye ansikter – også profesjonelle aktører – i nye roller, og nytt materiale. Det gjøres stadig små og større grep. Stykket, som i sommer settes opp for 23. året på rad, er i kontinuerlig utvikling. Og at ladyen fortsatt har tiltrekningskraft, er det ingen som helst tvil om. Allerede er det solgt nesten 1000 billetter til årets ti forestillinger. Premieren på musikkspillet er onsdag 20. juni.

– Aldri før har så mange vært ute så tidlig med å skaffe seg billetter, sier Fossum.

– Det trykket vi opplever nå, tyder på at vi blir utsolgt tidligere enn noen gang.

I 2018 er det 150 år siden Barbara Arbuthnott bosatte seg fast i Sunndal. Hun oppførte Elverhøy i 1868.

– Det har vi også planer om å gjøre noe spesielt ut av i sommer, lover Fossum. Ut over det holder han foreløpig kortene tett til brystet.